sonicx
Norbrygg-medlem
Jeg er i gang med mitt første brygg, et kit fra Ølbrygging.no http://www.olbrygging.no/products/lys-export og ser i ettertid at jeg *kunne* ha gjort det lettere for meg selv, men nå står det nå der å bobler - litt, ihvertfall. Fwiw så har jeg brukt BIAB og fikk OG på 1060 på 24.5L ferdig vørter - hvis jeg har fått målt alt riktig, da.
Men, det er altså Saflager S-23 som skal gjøre jobben. Brygget startet litt kaldt med at jeg kjølte ned til 12 grader og tilsatte 11.5g rehydrert gjær. Jeg lot temperaturen gå ned mot 10 grader og satte meg spent til å vente på den første bobla.
Det var ikke aktivitet de første 48 timene, så jeg tok kontakt med leverandøren og fikk beskjed fra Per Inge om at jeg burde ha kjølt ned til 20 grader i stedet for 12, siden jeg bare hadde 1 pose gjær. Det er for sent, men uansett - jeg skrudde opp tempen en natt til 12 grader, og det startet og det var høy aktivitet i 3 dager. Nå er det 10 grader igjen og stille...
Så begynte jeg å studere produktarket og der ser jeg at det var anbefalt 12-15 grader på denne gjæren. I tillegg burde jeg hatt 29g - i følge Beersmith - når jeg startet på den måten jeg gjorde. Too late...
Så alternativene er:
1) Leave it alone - sånne små temperaturforskjeller har ingen betydning - det blir øl uansett - ref oppskrift gjæringstemperatur 8-12 grader
2) Skru opp igjen til 12 grader og håp gjæren våkner til liv og får ting unnagjort - ref Fermentis gjæringstemperatur 12-15 grader
3) Gjør noe drastisk...
Alle spørsmål, forslag, skulderklapp eller anmodninger om å oppsøke en gapestokk mottas med takk.
Men, det er altså Saflager S-23 som skal gjøre jobben. Brygget startet litt kaldt med at jeg kjølte ned til 12 grader og tilsatte 11.5g rehydrert gjær. Jeg lot temperaturen gå ned mot 10 grader og satte meg spent til å vente på den første bobla.
Det var ikke aktivitet de første 48 timene, så jeg tok kontakt med leverandøren og fikk beskjed fra Per Inge om at jeg burde ha kjølt ned til 20 grader i stedet for 12, siden jeg bare hadde 1 pose gjær. Det er for sent, men uansett - jeg skrudde opp tempen en natt til 12 grader, og det startet og det var høy aktivitet i 3 dager. Nå er det 10 grader igjen og stille...
Så begynte jeg å studere produktarket og der ser jeg at det var anbefalt 12-15 grader på denne gjæren. I tillegg burde jeg hatt 29g - i følge Beersmith - når jeg startet på den måten jeg gjorde. Too late...
Så alternativene er:
1) Leave it alone - sånne små temperaturforskjeller har ingen betydning - det blir øl uansett - ref oppskrift gjæringstemperatur 8-12 grader
2) Skru opp igjen til 12 grader og håp gjæren våkner til liv og får ting unnagjort - ref Fermentis gjæringstemperatur 12-15 grader
3) Gjør noe drastisk...
Alle spørsmål, forslag, skulderklapp eller anmodninger om å oppsøke en gapestokk mottas med takk.