RIMS - Temperaturstyring i meskeprosessen

Trevland

Norbrygg-medlem
Hei!

I pinsen skal vi prøve oss på første brygg. Etter uendelig mange timer på internettsider fra hele verden er det meste i boks.
Vi tenkte å begynne med en enkel hveteøl med 60% hvete og 40% pilsnermalt. Viktig å lage noe man kan drikke i løpet av sommeren! :skitbra:


Vi skal brygge på et nybygget RIMS bryggeri. Det blir en testkjøring av dette på søndag før brygging på mandag, sånn for å få en liten pekepinn på hvor lang tid det tar å heve temperatur med mer, og at pumpe og PID fungerer som det skal.

Det store spørsmålet er egentlig hvordan vi skal gjøre det med meskingen, og da primært mash out. Jeg har søkt på mash out med mer, men finner liksom ikke svaret på hvordan man gjør dette ifm RIMS, da spesielt ifm om man tilsetter vann eller kun bruker kolben.  Jeg har lagt inn oppskriften i BeerSmith, og da får man jo ut hvor lang tid man for eksempel bruker på å øke gradene ved et nytt steg. Hvordan gjør dere som har RIMS denne delen ifm mash out?  Bruker dere kun kolben eller tilsetter dere vann i tillegg? Og hvordan påvirker tiden det tar å varme opp fra ca 67 til 78 grader resten av meskeprosessen? Det gjelder for så vidt fra proteinrest og til 67 grader også. 

Ble kanskje litt uklart det her, men får håpe noen med et RIMS system skjønner hva jeg mener, evt noen av dere andre smarte bryggehoder her inne!

Trevland  :help:
 
Tiden det tar å øke temperaturen med rims kommer an på hvor stort element og hvor raskt du sirkulerer. I beersmith er det satt in normalverdier, men du setter inn dine egne tider, når du vet dette.  For mash out er det bare å øke temperaturen til 77-78 grader via rims.
Jeg kjører et Herms system og har 5kw kolbe, brygger ca 50L i slengen. På mitt system øker tempen ca 1 grad i minuttet og det er jeg fornøyd med. Men 10-15 min for å øke mellom stegene er normalt.
Lykke til.
 
Trevland skrev:
I pinsen skal vi prøve oss på første brygg. Etter uendelig mange timer på internettsider fra hele verden er det meste i boks.
Vi tenkte å begynne med en enkel hveteøl med 60% hvete og 40% pilsnermalt. Viktig å lage noe man kan drikke i løpet av sommeren! :skitbra:

60% hvetemalt er ganske mye og dere kan risikere stuck mash. Jeg ville ikke prøvd utstyret mitt med så mye hvete.

Det store spørsmålet er egentlig hvordan vi skal gjøre det med meskingen, og da primært mash out. Jeg har søkt på mash out med mer, men finner liksom ikke svaret på hvordan man gjør dette ifm RIMS, da spesielt ifm om man tilsetter vann eller kun bruker kolben.  Jeg har lagt inn oppskriften i Beersmith, og da får man jo ut hvor lang tid man for eksempel bruker på å øke gradene ved et nytt steg. Hvordan gjør dere som har RIMS denne delen ifm mash out?  Bruker dere kun kolben eller tilsetter dere vann i tillegg? Og hvordan påvirker tiden det tar å varme opp fra ca 67 til 78 grader resten av meskeprosessen? Det gjelder for så vidt fra proteinrest og til 67 grader også. 

For å gjøre en mash out øker dere enkelt og greit temperaturen i mesken, noe man normalt gjør ved hjelp av kolben. Du kan hjelpe til litt med å tilsette ekstra kokende vann, men da får dere selvfølgelig mer vann i mesken og annet forhold mellom vann og malt.

Tida det tar å øke temperaturen påvirker utgjæringsgrad og dette er selvfølgelig noe som vil være forskjellig fra deres system og andre systemer. Å lære seg hvordan deres system påvirker resultatet er en del av bryggekunsten og er vanskelig å si noe sikkert om uten at dere prøver dere fram.

Jeg vil foreslå ei oppskrift som ikke trenger proteinsteg som et første brygg, slik at dere har litt færre parametre når dere skal teste det første gang.
 
Takk for svar!

Gahr la ut en oppskrift på et enkelt hveteøl, selv om det var veldig mange steg under meskingen der. Vi får kanskje prøve litt enklere første gang! :)
Håpet kanskje å prøve ut RIMS systemet, men skjønner jo at det kan være lurt å få kontroll på noen få parametre de første gangene!:)

Det blir veldig spennende å prøve hvertfall. Lest om øl daglig de siste månedene, men ikke fått brygget noe enda. Så mye info som går inn, men noe går i glemmeboken igjen! :saadoevt:

Da prøver vi nok en hvete med mindre hvetemalt, og ikke noe proteinsteg.

Trevland
 
Tilbake
Topp