Hei
Etter et innfall i går, bestemte jeg meg for å prøve meg på brygging for første gang.
Ringe en kompis stakk på europris og kjøpte:
Gjæringsfat
vannlås
hydrometer
temperaturmålet
St. Peters IPA beer kit
Saga Ballong og flaske desinfeksjon
Startet med å vaske alt, deretter koke 3,5l vann. Varmet opp boksene i varmt vann, så det skulle flyte lettere, og helte det så i gjæringsfatet, kort etterfulgt av det kokende vannet. Rørte godt.
Deretter gikk vi inn i dusjen, for å fylle opp til «totalt 19 liter i dunken». Det begynte umiddelbart og skumme noe voldsomt. Vi skrudde ned trykket, ting bedret seg litt, og vi stoppet på 19L. Rørte godt.
Problemet var bare at når skummet la seg, endte vi med 21L brygg totalt. Vil dette ha mye og si for prosessen, og ikke minst smaken på sluttproduktet?
Etter alt la seg, helte vi over posen med humle, rørte litt og sjekket deretter med hydrometer og temp-måler.
Hydro: 1040
Temp: 27,5*
Ventet en stund, til det var nede på 25, så helte vi i gjæren, og rørte noen ganger.
Har sett på youtube at noen rører etter å ha tilsatt gjær, mens andre bare strør gjæren over, og setter på lokket. Hva er riktig?
Så kommer det merkeligste. I bruksanvisningen står det:
«...legg over et klede eller legg lokket løst på. (Det er viktig at ølet får mye luft under bryggingen samt at det det ikke skal komme fremmedelementer i brygget).»
Syntes dette var rart, så vi kikket videre på youtube, og det virker som om alle, uten unntak, bruker lokk og gjærlås. Derfor valgte vi også dette.
Nå sitter jeg derimot dagen derpå, og lurer på om dette er riktig å gjøre, og om vi sitter med et godt utgangspunkt, tross alt.
Temp i skrivende stund er forøvrig: 21,1 i rommet, og 23,6 i brygget.
Kikket oppi, og da var skummet veldig kupert. Nesten som sylspisse topper i en fjellkjede. Det som skremte meg var at det lå en svær kake med skum over dette, hvor det så ut som all gjæren hadde samlet seg.
Takker på forhånd for tilbakemeldinger.
Etter et innfall i går, bestemte jeg meg for å prøve meg på brygging for første gang.
Ringe en kompis stakk på europris og kjøpte:
Gjæringsfat
vannlås
hydrometer
temperaturmålet
St. Peters IPA beer kit
Saga Ballong og flaske desinfeksjon
Startet med å vaske alt, deretter koke 3,5l vann. Varmet opp boksene i varmt vann, så det skulle flyte lettere, og helte det så i gjæringsfatet, kort etterfulgt av det kokende vannet. Rørte godt.
Deretter gikk vi inn i dusjen, for å fylle opp til «totalt 19 liter i dunken». Det begynte umiddelbart og skumme noe voldsomt. Vi skrudde ned trykket, ting bedret seg litt, og vi stoppet på 19L. Rørte godt.
Problemet var bare at når skummet la seg, endte vi med 21L brygg totalt. Vil dette ha mye og si for prosessen, og ikke minst smaken på sluttproduktet?
Etter alt la seg, helte vi over posen med humle, rørte litt og sjekket deretter med hydrometer og temp-måler.
Hydro: 1040
Temp: 27,5*
Ventet en stund, til det var nede på 25, så helte vi i gjæren, og rørte noen ganger.
Har sett på youtube at noen rører etter å ha tilsatt gjær, mens andre bare strør gjæren over, og setter på lokket. Hva er riktig?
Så kommer det merkeligste. I bruksanvisningen står det:
«...legg over et klede eller legg lokket løst på. (Det er viktig at ølet får mye luft under bryggingen samt at det det ikke skal komme fremmedelementer i brygget).»
Syntes dette var rart, så vi kikket videre på youtube, og det virker som om alle, uten unntak, bruker lokk og gjærlås. Derfor valgte vi også dette.
Nå sitter jeg derimot dagen derpå, og lurer på om dette er riktig å gjøre, og om vi sitter med et godt utgangspunkt, tross alt.
Temp i skrivende stund er forøvrig: 21,1 i rommet, og 23,6 i brygget.
Kikket oppi, og da var skummet veldig kupert. Nesten som sylspisse topper i en fjellkjede. Det som skremte meg var at det lå en svær kake med skum over dette, hvor det så ut som all gjæren hadde samlet seg.
Takker på forhånd for tilbakemeldinger.