Hei, jeg er ny på forumet her og er full av spørsmål ;D
Jeg og en kompis satte i gang med vårt første brygg forrige søndag. Vi kjøpte villabryggeriet med 2 elektriske panner fra www.brygging.no og brygget ca 20 l Kölsch øl, ut i fra oppskriften som ligger ute på samme nettside.
Oppskriften sier at brygget skal primærgjæres i 4 -5 dager, og sekundærgjæres i 14 dager. Det er dette jeg er litt usikker på. Hvordan vet man at brygget er klart for omstikking (FG verdi?) og er det i det heletatt nødvendig å omstikke?
Når man skal omstikke, er det bare å bruke en sterrilisert hevert for å overføre det til det andre gjæringskaret?
Jeg har også et spørsmål angående rengjøring. Vi har kun brukt desinfiserende ballongrens og koking til å rengjøre utstyret. Etter utstyret er vasket med ballongrens og varmt vann må det skylles. Kan dette gjøres med vann fra springen, eller må det kokes først?
Skal legge inn et innlegg i "Presenter deg her" tråden, men nå ble jeg litt stressa (siden brygget har stått i ca 4 dager) så håper på svar angående omstikking
Jeg og en kompis satte i gang med vårt første brygg forrige søndag. Vi kjøpte villabryggeriet med 2 elektriske panner fra www.brygging.no og brygget ca 20 l Kölsch øl, ut i fra oppskriften som ligger ute på samme nettside.
Oppskriften sier at brygget skal primærgjæres i 4 -5 dager, og sekundærgjæres i 14 dager. Det er dette jeg er litt usikker på. Hvordan vet man at brygget er klart for omstikking (FG verdi?) og er det i det heletatt nødvendig å omstikke?
Når man skal omstikke, er det bare å bruke en sterrilisert hevert for å overføre det til det andre gjæringskaret?
Jeg har også et spørsmål angående rengjøring. Vi har kun brukt desinfiserende ballongrens og koking til å rengjøre utstyret. Etter utstyret er vasket med ballongrens og varmt vann må det skylles. Kan dette gjøres med vann fra springen, eller må det kokes først?
Skal legge inn et innlegg i "Presenter deg her" tråden, men nå ble jeg litt stressa (siden brygget har stått i ca 4 dager) så håper på svar angående omstikking