Jeg har forsøkt meg på å høste gjær fra de siste satsene jeg har satt, men har ikke fått brukt noe av det enda. Jeg skyller da gjærkaken en gang eller to og oppbevarer det i tette glass i kjøleskapet. Jeg møtt på to utfordringer som jeg håper dere kan hjelpe meg litt med:
- Når jeg søker på nettet står det at gjæren jeg høster etter hvert skal dele seg i tre lag (øverst: vørter, midterst: levende gjær, nederst: død gjær og andre ubrukelige greier). Vørteren skiller seg naturligvis ut og legger seg på toppen, men jeg har aldri fått noe markert skille mellom levende og død gjær. Alt under vørteren ser likt ut i farge i alle fall. Selv etter flere mnd. Kan jeg bruke alt under vørteren i neste brygg da, eller skal jeg la bunnen ligge igjen, selv om den ser helt lik ut?
- På gjæren jeg høstet sist, har det nå kommet noe som jeg lurer på er tegn på infisering på toppen.Tror dere dette kan stemme, eller er det bare humlerester e.l? Se bilde.