Selvhøstet gjær

Jeg har forsøkt meg på å høste gjær fra de siste satsene jeg har satt, men har ikke fått brukt noe av det enda. Jeg skyller da gjærkaken en gang eller to og oppbevarer det i tette glass i kjøleskapet. Jeg møtt på to utfordringer som jeg håper dere kan hjelpe meg litt med:

  1. Når jeg søker på nettet står det at gjæren jeg høster etter hvert skal dele seg i tre lag (øverst: vørter, midterst: levende gjær, nederst: død gjær og andre ubrukelige greier). Vørteren skiller seg naturligvis ut og legger seg på toppen, men jeg har aldri fått noe markert skille mellom levende og død gjær. Alt under vørteren ser likt ut i farge i alle fall. Selv etter flere mnd. Kan jeg bruke alt under vørteren i neste brygg da, eller skal jeg la bunnen ligge igjen, selv om den ser helt lik ut?
  2. På gjæren jeg høstet sist, har det nå kommet noe som jeg lurer på er tegn på infisering på toppen.Tror dere dette kan stemme, eller er det bare humlerester e.l? Se bilde.2015-11-08 15.30.30.jpg
 
markert skille mellom levende og død gjær
Det får du ikke da levende og døde celler ikke skiller lag...

Humlerester vil skille seg ut i eget lag.. men har du fått med veldig lite humlerester til gjæring så vil du heller ikke få noe skille..

Smak på vørteren(øl egentilg) på toppen,du finner fort ut om det er infeksjon på gang..

Hvordan skyller du gjære?
 
Topphøsting av gjær gir den beste kvaliteten, og trenger ingen vask/rensing. Når jeg brygger lager tar jeg ikke med humle og trub i gjæringskaret, og dropper rensingen av gjær der også. Dette fordi jeg typisk trenger mye gjær til neste brygg og gjær rensing fjerner majoriteten av gjæren. Ifølge denne karen opp til 95% selv om jeg synes det var ekstremt. Tviler litt på at det er normalen.
http://www.woodlandbrew.com/2013/01/yeast-washing-revisited.html
http://www.woodlandbrew.com/2012/12/yeast-washing-exposed.html
 
Sist redigert:
Takk for gode tips.

Jeg har nå laget en ny gjærstarter med gjæren fra forrige sats. Jeg helte av vørteren og litt av toppen på gjæren (for å ikke få med de tvilsomme klumpene på toppen).

Tilsatte 1,5 dl medium spraymalt kokt godt ut i 1 l vann og avkjølt. Litt usikker på om det er nok, i og med at det er sikkert 2 liter gjær. Hva tror dere?

Topphøsting kan jeg ikke noe om, men kanskje noe å teste en annen gang :)
 
Tilbake
Topp