Hei
Jeg brygget i går en Engelsk Porter. Til denne brukte jeg ca. 8.2 kg malt. Jeg hadde regnet ut å få 1.070 OG med en Brewhouse Efficiency på 70%. Da jeg målte SG etter mesking, og kjølte prøven ned til 20 grader - viste den 1.090. Jeg målte av tøtale vørtermengde som var i kokekjelen, ikke under tapping. Dette burde da ha gitt meg 1.100 OG etter koking. Men av en grunn jeg ikke kan forklare var OG etter koking 1.070 - som var det jeg opprinnelig siktet på.
Hva har jeg gjort galt under målingene?? Hvordan kan jeg ha fått 1.090 før koking, men 1.070 etter? Jeg har ikke tynnet ut væsken eller gjort noe med den. Det var heller ingen luftbobler festet til måleren da jeg tok avlesning, som kan ha løftet den høyere opp.
Noen som har erfart dette og som kan svare?
Jeg brygget i går en Engelsk Porter. Til denne brukte jeg ca. 8.2 kg malt. Jeg hadde regnet ut å få 1.070 OG med en Brewhouse Efficiency på 70%. Da jeg målte SG etter mesking, og kjølte prøven ned til 20 grader - viste den 1.090. Jeg målte av tøtale vørtermengde som var i kokekjelen, ikke under tapping. Dette burde da ha gitt meg 1.100 OG etter koking. Men av en grunn jeg ikke kan forklare var OG etter koking 1.070 - som var det jeg opprinnelig siktet på.
Hva har jeg gjort galt under målingene?? Hvordan kan jeg ha fått 1.090 før koking, men 1.070 etter? Jeg har ikke tynnet ut væsken eller gjort noe med den. Det var heller ingen luftbobler festet til måleren da jeg tok avlesning, som kan ha løftet den høyere opp.
Noen som har erfart dette og som kan svare?