Single Ale IPA Amarillo - 10-14 dager i gjæring..?

Jeg satt en Single Ale IPA Amarillo for ni dager siden. Jeg har rotet bort lappen hvor det sto gjæringstid, men mener det var 10-14 dager.
Bør jeg ta en måling med hydrometeret for å finne ut om den er ferdig gjæret, er det slik det funker?
 
Ok.
Hvordan er beste måte å få øl fra gjæringstanken opp i hydrometeret?
Her gjelder vel å være forsiktig med at det ikke skvulper osv..?
 
acedynamite skrev:
Ok.
Hvordan er beste måte å få øl fra gjæringstanken opp i hydrometeret?
Her gjelder vel å være forsiktig med at det ikke skvulper osv..?
Jeg bruker bare en øse som har fått en omgang star-san.
 
Dette er OG og FG.

Hva forteller det? Bør jeg ta en ny måling for å sjekke om den kommer på den samme, før jeg flasker?
 

Vedlegg

  • bilde-103.JPG
    bilde-103.JPG
    195,9 KB · Sett: 491
  • bilde-104.JPG
    bilde-104.JPG
    206,4 KB · Sett: 497
acedynamite skrev:
Ok.
Hvordan er beste måte å få øl fra gjæringstanken opp i hydrometeret?
Her gjelder vel å være forsiktig med at det ikke skvulper osv..?
Greieste måte er antageligvis en "vintyv". Du får tak i det hos bryggeland / bryggselv med flere.
Enkelte av dem er laget så du kan sette hydrometeret rett oppi vintyven.
 
Unødvendig mye farger på vekta di :) men det ser ut som den er stoppet på 1016, litt høyt synes jeg men det kommer mye ann på hva du startet med , så startet på hva ?
Hunlerestene betyr ikke så mye, m.m. vekta hviler på dem i bunnen.
 
Her er et tydeligere bilde på målinger..
Det er som sagt første gang jeg gjør dette, så jeg ønsker veldig gjerne hjelp til å lese!  ;)
 

Vedlegg

  • hydrometer.jpg
    hydrometer.jpg
    791,3 KB · Sett: 399
Om du søker på reflektometer her på forumet så finner du lenker. Ebay har rimelige. Pass på at de har automatisk temperatur kompensasjon, ATC.
Da trenger du bare en pipette og noen dråper.. Korriger for alkohol via tabeller eller feks Beersmith.

Om du sprayer vekta kan du jo ha den rett i dunken...

Bildet viser FG 1.016 og OG 1.064 såvidt jeg kan se.
 
Hvilken mesketemp ?
Hvilken gjær ?
Hvilken gjæringstemp ?
Fra 1064 til 1016 virker lite for meg og for tidlig å flaske.
 
Oddvar Demmo skrev:
Hvilken mesketemp ?
Hvilken gjær ?
Hvilken gjæringstemp ?
Fra 1064 til 1016 virker lite for meg og for tidlig å flaske.

Mesketemp 64C
Tørrgjær (husker ikke hvilken.. fra bryggselv..)
Temp i rommet hvor gjæring: 20C
 
acedynamite skrev:
Her er et tydeligere bilde på målinger..
Det er som sagt første gang jeg gjør dette, så jeg ønsker veldig gjerne hjelp til å lese!  ;)

FG er på nøyaktig samme plass som for fire dager siden da jeg målte.
Hva betyr det? Er gjæringsprosessen ferdig? Måling er altså fortsatt 1064 og 1016, som for fire dager siden.
Er det bare å flaske i vei?
 
Det har jo gått 17 dager nå, og denne var 10-14 dager. Da er det vel ikke noe å vente på lenger.
Hva skjer om ølet står for lenge i gjæringskaret?
 
acedynamite skrev:
Det har jo gått 17 dager nå, og denne var 10-14 dager. Da er det vel ikke noe å vente på lenger.
Hva skjer om ølet står for lenge i gjæringskaret?

svært lite

Tappet nylig opp et amber som hadde stått 5 uker. De 2 siste kjølig.
 
Jeg har av og til, når jeg har glemt av at jeg hadde øl til gjæring (!!!), opplevd at øl som står oppi fire uker får en guffen håndsåpesmak, men 4 uker er jo ganske lenge da.
 
frode_skarstein skrev:
Jeg har av og til, når jeg har glemt av at jeg hadde øl til gjæring (!!!), opplevd at øl som står oppi fire uker får en guffen håndsåpesmak, men 4 uker er jo ganske lenge da.
Med eller uten tørrhumle?
 
Tilbake
Topp