Hei,
Jeg har akkurat satt en Sommer pils fra olbrygging.no til gjæring på 12° ( temperaturen som de anbefaler på deres hjemmeside ). Gjæren som ble brukt er to pakker av Fermentis Saflager S-23 på 18 liter vørter.
Vurderte å sette på 10°, men siden 12° ble oppgitt som gjæringstemperatur fra dem så synes jeg det var sikrest å følge deres veiledning.
Skal sies at dette er min aller første pils batch noensinne og at jeg kun har brygget en Kølsch fra før som jeg ble kjempefornøyd med.
Målte OG til ca. 1.049 ( ved 22° ) og forventet OG ble oppgitt til å skulle være 1.048.
Forventet FG på denne er oppgitt til å være 1.012 og dette skal gi en forventet alkoholprosent på 4.6%
Leser på forumet forøvrig at man bør utføre en diacetyl-rast.
Synes det er veldig mange forskjellige meninger om dette emnet, og det kan jo hende at det blir like mange forskjellige svar i denne tråden, men hadde et håp på at noen hadde en grei tommelfinger-regel på dette.
Jeg lurer litt på når jeg burde foreta en SG måling ? ( dag 4-5 eller 10 ? ) Og hva bør denne vise før jeg gjør en kontrollert diacetyl-rast ?
Og ved hvilken temperatur skal diacetyl-rasten utføres på ?
Når denne er utført, er brygget da klart til flasking dersom jeg foretar SG målinger som har stabilisert seg mot forventet FG ?
Mvh. Knut
Jeg har akkurat satt en Sommer pils fra olbrygging.no til gjæring på 12° ( temperaturen som de anbefaler på deres hjemmeside ). Gjæren som ble brukt er to pakker av Fermentis Saflager S-23 på 18 liter vørter.
Vurderte å sette på 10°, men siden 12° ble oppgitt som gjæringstemperatur fra dem så synes jeg det var sikrest å følge deres veiledning.
Skal sies at dette er min aller første pils batch noensinne og at jeg kun har brygget en Kølsch fra før som jeg ble kjempefornøyd med.
Målte OG til ca. 1.049 ( ved 22° ) og forventet OG ble oppgitt til å skulle være 1.048.
Forventet FG på denne er oppgitt til å være 1.012 og dette skal gi en forventet alkoholprosent på 4.6%
Leser på forumet forøvrig at man bør utføre en diacetyl-rast.
Synes det er veldig mange forskjellige meninger om dette emnet, og det kan jo hende at det blir like mange forskjellige svar i denne tråden, men hadde et håp på at noen hadde en grei tommelfinger-regel på dette.
Jeg lurer litt på når jeg burde foreta en SG måling ? ( dag 4-5 eller 10 ? ) Og hva bør denne vise før jeg gjør en kontrollert diacetyl-rast ?
Og ved hvilken temperatur skal diacetyl-rasten utføres på ?
Når denne er utført, er brygget da klart til flasking dersom jeg foretar SG målinger som har stabilisert seg mot forventet FG ?
Mvh. Knut