Tappet i dag en am. IPA etter 15 dager i gjæringskar.
OG var på 1.059, og FG ble målt til 1.010.
Likevel slår ølet meg som for søtt, og kanskje noe mye fylde. Nå har jeg enda ikke lagret noe ferdig, men skjer det veldig mye på 14 dager med priming og 14 dager med kald lagring? Jeg skjønner at helheten blir bedre, men stemmer det ikke at ølet går mot å bli søtt og fyldig?
Og, hva er det som gjør at ølet mitt oppleves søtt? Jeg ser at Lervig bruker 10% av carapale og caracrystal, mot mine 5%. (Ikke at jeg sammenligner eg :amen
Er det da Amber-malten min som gjør dette? Må også nevne at jeg mesket på 62 grader, skylte med 75. Gjæret på 18 grader, Safale US-05.
Er det sånn å forstå at ambermalt oppfører seg ganske likt med caramalt, men gir en annen farge? Isåfall har jeg brukt opp mot 8% "cara-amber" og jeg skjønner godt hvor sødme og kropp kommer fra. Veien blir til mens man går.
OG: 1.059
FG: 1.010
Farve (beregnet): 26.6 EBC
Beregnet bitter: 65.0 IBU
Vørtermengde: 52 l
Sluttvolum: 50 l
Malt & sukker
11500 gram 84.9 % Marris Otter Pale Malt 5.9 EBC
650 gram 4.8 % Caramel/Crystal Malt 118.2 EBC
1000 gram 7.4 % Munich Malt 15 EBC
400 gram 3.0 % Amber Malt 400 EBC
OG var på 1.059, og FG ble målt til 1.010.
Likevel slår ølet meg som for søtt, og kanskje noe mye fylde. Nå har jeg enda ikke lagret noe ferdig, men skjer det veldig mye på 14 dager med priming og 14 dager med kald lagring? Jeg skjønner at helheten blir bedre, men stemmer det ikke at ølet går mot å bli søtt og fyldig?
Og, hva er det som gjør at ølet mitt oppleves søtt? Jeg ser at Lervig bruker 10% av carapale og caracrystal, mot mine 5%. (Ikke at jeg sammenligner eg :amen
Er det da Amber-malten min som gjør dette? Må også nevne at jeg mesket på 62 grader, skylte med 75. Gjæret på 18 grader, Safale US-05.
Er det sånn å forstå at ambermalt oppfører seg ganske likt med caramalt, men gir en annen farge? Isåfall har jeg brukt opp mot 8% "cara-amber" og jeg skjønner godt hvor sødme og kropp kommer fra. Veien blir til mens man går.
OG: 1.059
FG: 1.010
Farve (beregnet): 26.6 EBC
Beregnet bitter: 65.0 IBU
Vørtermengde: 52 l
Sluttvolum: 50 l
Malt & sukker
11500 gram 84.9 % Marris Otter Pale Malt 5.9 EBC
650 gram 4.8 % Caramel/Crystal Malt 118.2 EBC
1000 gram 7.4 % Munich Malt 15 EBC
400 gram 3.0 % Amber Malt 400 EBC