Lurer på å kjøpe en speidel 20, og lurer på hvor stort volum det er i denne. Hva er maksimal størrelse på en batch i denne? Hvor mye ferdig vørter er det praktisk det praktisk mulig å kunne forvente å få ut av denne?
Du kan få inn rundt 6 kg malt med et utbytte på ca 75% (i helt runde tall). Da er det egentlig hvor lav OG du kan akseptere, som blir avgjørende. Med litt fleksibilitet på styrke osv, mener jeg den praktiske begrensninga ligger rundt 18-20 liter.
Min lille erfaring er at med rundt 5,5kg malt, ender det gjerne opp med rundt 21-22 l til gjæring og 5,5-5,9% ABV. Fyller til "25l"-merket og skyller med 4l.
Brygga en Am. Blonde på lørdag. Stappa inn drøyt 6,9 kg malt. (6,3 pils-0,3 munich II-0,3 hvete)
Meska med 23 liter i ca 2,5t. / 66 gr, og skylte med 9L + tilsatte 9L. Endte opp med nesten stappfull kjele og en OG på 1050. Pga tidsnød sjansa jeg på 60 min kok.
Bøtta blei også stappa, og gjær og vørter kom ut av gjærlåsen etter et snaut døgn.
Topphøstet så mye jeg kunne, og nå er det bare starsan som kommer ut av gjærlåsen
(Gjæres med gjenbrukt WLP001-slurry som er kjørt noen timer på 1 liter starter. Gjæringstemp 17 gr)
Trur kanskje dette er maks av hva apparatet klarer.
Har brygget pils med 6 kilo malt og fått ca 32 liter vørter i gjæringskaret. Mener å huske at jeg hadde 27 l i under mesk og at det da var helt oppunder toppen av maltrøret. 16 l til skylling.. 90 min kok og ca 4,5 liter avdamping pluss litt trubb som gikk i vasken. Ble 4,5% alk og 76% effektivitet uten de literene som gikk i vasken..
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.