Hei alle "ølhunder", har trollet forumet, men fant ingen passende tråder.
Jeg er nybegynner, har laget 4 brygg med beerbrew60 (pale ale, Stout, Belgisk wit og IPA), femte brygg står nå å primærgjærer, samme stout som #2 fordi den ble kjempegod.
Jeg er noe usikker på definisjon, eller rettere sakt, jeg trenger en oppklaring rundt følgende:
Hva er primær gjæring?
Hva er sekundærgjæring?
Hva er lagring?
Slik har jeg gjort det med mine første brygg; jeg gjærer vørteren etter kok og kjøling i ca 14 dager (primærgjæring?), tapper om i ny dunk og la det stå i nye 14 dager (sekundærgjæring?). Tapper om å tilsetter ca 150 g med candisukker (sukkerlake), flasker brygget og la flaskene stå i ca 10 dager (karbonering og lagring?). Disse prossesene er temperaturen rundt 20 grader C.
Etter ti dager setter jeg de flaskene i kjøleskap som holder ca 6-8 grader C (lagring?). I kjøleskap står de så lenge de kan før jeg konsumerer, min en uke (om jeg ikke blir for ivrig å smaker før det).
Grunner til spørsmålene er at jeg har planer om å lage juleøl, og lurer på om jeg har gjort det riktig så langt.
Har forstått det slik at jo lenger ølet lagrer, jo bedre kan ølet bli.
Kan jeg lagre ølet på gjæringsdunken, etter omstikking fra primærgjæring? Eller lagres øllet på flasker?
Det er vel forskjell fra øl til øl, men er det en tommelfingerregel for sekundærgjæring og lagring?
Takker for for alle svar
Jeg er nybegynner, har laget 4 brygg med beerbrew60 (pale ale, Stout, Belgisk wit og IPA), femte brygg står nå å primærgjærer, samme stout som #2 fordi den ble kjempegod.
Jeg er noe usikker på definisjon, eller rettere sakt, jeg trenger en oppklaring rundt følgende:
Hva er primær gjæring?
Hva er sekundærgjæring?
Hva er lagring?
Slik har jeg gjort det med mine første brygg; jeg gjærer vørteren etter kok og kjøling i ca 14 dager (primærgjæring?), tapper om i ny dunk og la det stå i nye 14 dager (sekundærgjæring?). Tapper om å tilsetter ca 150 g med candisukker (sukkerlake), flasker brygget og la flaskene stå i ca 10 dager (karbonering og lagring?). Disse prossesene er temperaturen rundt 20 grader C.
Etter ti dager setter jeg de flaskene i kjøleskap som holder ca 6-8 grader C (lagring?). I kjøleskap står de så lenge de kan før jeg konsumerer, min en uke (om jeg ikke blir for ivrig å smaker før det).
Grunner til spørsmålene er at jeg har planer om å lage juleøl, og lurer på om jeg har gjort det riktig så langt.
Har forstått det slik at jo lenger ølet lagrer, jo bedre kan ølet bli.
Kan jeg lagre ølet på gjæringsdunken, etter omstikking fra primærgjæring? Eller lagres øllet på flasker?
Det er vel forskjell fra øl til øl, men er det en tommelfingerregel for sekundærgjæring og lagring?
Takker for for alle svar