Spørsmål om gjæringsforløp

Armas

 
Når en oppskrift inneholder ett bestemt gjæringsforløp - hvordan skal man forholde seg til dette?

Typisk kan det være en temperatur for lobbing. En temperatur for de 4 første dagene og så en økning til en siste temperatur som skal holdes til flasking.

Eks:
– Chill to 56°F prior to pitching yeast starter
– Ferment at 58°F for 4-5 days then ramp up to 65° over the next few days
– Cold crash for 48+ hours after FG is stable (10-14 days)
– Package, carbonate, enjoy!

Lobbe-temp er jo grei. Men 4-5 dager med 14,5 grader - Vil ikke det variere avhengig av hvor raskt gjæren starter? Noen ganger får jeg aktivitet etter 12 timer, andre ganger kommer ikke gjæren skikkelig i gang før etter 48 timer. Vil ikke dette påvirke de 4-5 dagene? Blir det mer riktig å tenke 14,5 grader til stormgjæringen er over, så øke gradvis til 18,5 grader og holde den der til man er klar for Cold crash?

Dette er vel spesielt viktig for hurtig-lager metoden - skal man følge skjemaet slavisk eller må man se det an i forhold til hvordan gjæren faktisk jobber?
 
Som DNR sier.

Jeg har trøbbel med å forstå at det er mulig å programmere inn et gjæringsforløp. Blir det virkelig så forutsigbart om man bare har full kontroll med temperaturen?
 
Rimelig forutsigbart. Anser alle gjæringstemperaturer for ,temperaturer målt i gjæringsspannet, ikke romtemperatur. Kommer nå litt ann på hvem som laget oppskriften dog :) Gjær genererer rimelig mye varme mens den er i sin exotermiske fase og vil varme opp vørteren om man ikke motvirker med lavere temperatur i gjæringsrommet.
 
Tilbake
Topp