1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tankespinn om mikro-HERMS!

En tråd i 'DIY' startet av Varjagr, 5 Sep 2018.

  1. Varjagr

    Varjagr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Høh. Interessant. Har jo brygga noe sånt som tretti brygg nå, og korrigert oppskriftene så jeg treffer OG ganske godt. Det gikk liksom såpass greit til å begynne med at jeg bare fortsatte! Men takk for tips! Skal selvfølgelig prøve det ut! Men bygging av nytt utstyr blir det nok uansett :)
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Hehe. Det er vel og bra, en poenget mitt er at du kan gjøre det lettere i steden for å bruke rist og den pakka der. Etterhvert ser du at du kanskje må bruke enten litt mindre malt, eller litt mer malt for å nå samme target som nå, men gevinsten kan være mye mindre arbeid og kortere bryggedag og evt bedre kontroll.
     
  3. Varjagr

    Varjagr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jøss ja, det skjønner jeg! Ser jo at det går an å spare seg for masse styr, og det skal jeg selvfølgelig prøve ut så fort som mulig!
     
  4. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    1.jpg
    Til potensiell inspirasjon. Her er oppsettet mitt. 12 liter ferdig vare. 14 i dunk.

    Det er ikke ulikt det du ser for deg/det vi har snakket om. To kjeler, en pumpe, men no sparge og herms, så jeg har to varmekilder, men skyller som sagt ikke. Flytter bare på slanger etter hvor jeg er i prosessen, og hiver mesken i hagen det sekundet meskekjelen er tom for vørter som har blitt pumpet over til kokekar. Setter på varmen på kokekjelen idet jeg tapper over, sparer masse tid på oppvarming senere som f.eks hvis vørteren har stått i ei bøtte og blitt kaldere igjen, og man låser sukkerprofilen raskere, så man ikke får enzymaktivitet etter ferdig mesk.

    Under mesk så går det via herms, når jeg skal tappe flytter jeg slangen som går inn til herms til inn i bunnen av kokekjelen. Når kokekjelen er full re-orienterer jeg til WP-konfigurasjon. Nå henger slangen som skal inn i herms slik for å prime pumpa..
     
    #24 Miguel, 30 Okt 2018
    Sist redigert: 31 Okt 2018
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    @Miguel Hva har du brukt som beholder til HERMS'en din? Jeg leter meg tullete etter en beholder som er 15 cm i diameter og 25 cm i høyden.
    Har du varmelementet festet i bunn eller i lokket på HERMS'en?
     
  6. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det er en utgått toalettbørste-holder fra Ikea. De har sikkert noe nytt nå som gjør samme jobben. Min er i toppen.
     
    LarsUlv liker dette.
  7. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg har sett etter vin-kjølere og asparges-kjeler, men de er for lave.
    Toalettbørste-holder må jeg sjekke ut :)
     
  8. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    https://www.ikea.com/no/no/catalog/products/94528885/

    Hvis den er som min så er det en plast-sylinder inni. Det står iallefall at denne inneholder plast, men det kan være selve børsten muligens, om det ikke er en sylinder inni. Min rommer iallefall 1.8L og er helt perfecto til et vanlig element.
     
  9. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    @Miguel er det slik at partiskylling gjøres med alt i samme gryte uten å tappe ut vørter først? Det er slik jeg leser denne posten?
    Jeg mener bestemt at man tapper ut første parti med vørter til en egnet beholder (feks kokekjele), så fyller man opp meskekjelen med nytt varmt og godt vann (78 grader eller deromkring) og lar det stå en viss tid, før en tapper dette av og oppi samme beholder.
     
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Man kan gjøre begge deler. Men å røre er trikset. Røre, evt vorlauf, tappe.
     
  11. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Ekornet mener vel at dersom man kun tapper av 1 gang så blir det NoSparge, og dersom man tapper av i to eller flere runder blir det BatchSparge. @Ekornskurken

    edit: om man tilsetter vann i flere omganger mens man mesker, har ikke det innvirkning på hva man kaller skyllemetoden
     
    Ekornskurken liker dette.
  12. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Aha. Vel hvis man mesker med alt vann med en gang så er det jo no sparge siden man ikke skyller. Men hvis man tilfører skyllevann etter mesking så blir det jo ikke no sparge.
     
  13. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Dersom du mesker med 2,5 liter / kg malt. Så tilsetter du alt resten av vannet for å heve temperaturen til utmesk før du tapper av all vørteren i en go, så ville jeg kalt det NoSparge.
     
    Ekornskurken liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Det du beskriver er jo batch sparge i sin opprinnelige form ja, jeg tok ikke med den første tappingen. Man blander f.eks to partier vørter.. Når jeg har partiskylt hos andre har jeg tappet ut nok til at man får plass til skyllevannet bare.
     
    Ekornskurken liker dette.
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Ah. Godt poeng.
     
    Ekornskurken liker dette.
  16. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Steg-ut-mesk-no-sparge... ?
     
    Ekornskurken og LarsUlv liker dette.
  17. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jepp. :)
     

Del denne siden