Høh. Interessant. Har jo brygga noe sånt som tretti brygg nå, og korrigert oppskriftene så jeg treffer OG ganske godt. Det gikk liksom såpass greit til å begynne med at jeg bare fortsatte! Men takk for tips! Skal selvfølgelig prøve det ut! Men bygging av nytt utstyr blir det nok uansett
Hehe. Det er vel og bra, en poenget mitt er at du kan gjøre det lettere i steden for å bruke rist og den pakka der. Etterhvert ser du at du kanskje må bruke enten litt mindre malt, eller litt mer malt for å nå samme target som nå, men gevinsten kan være mye mindre arbeid og kortere bryggedag og evt bedre kontroll.
Jøss ja, det skjønner jeg! Ser jo at det går an å spare seg for masse styr, og det skal jeg selvfølgelig prøve ut så fort som mulig!
@Miguel Hva har du brukt som beholder til HERMS'en din? Jeg leter meg tullete etter en beholder som er 15 cm i diameter og 25 cm i høyden.Vis vedlegget 38928
Til potensiell inspirasjon. Her er oppsettet mitt. 12 liter ferdig vare. 14 i dunk.
Det er ikke ulikt det du ser for deg/det vi har snakket om. To kjeler, en pumpe, men no sparge og herms, så jeg har to varmekilder, men skyller som sagt ikke. Flytter bare på slanger etter hvor jeg er i prosessen, og hiver mesken i hagen det sekundet meskekjelen er tom for vørter som har blitt pumpet over til kokekar. Setter på varmen på kokekjelen idet jeg tapper over, sparer masse tid på oppvarming senere som f.eks hvis vørteren har stått i ei bøtte og blitt kaldere igjen, og man låser sukkerprofilen raskere, så man ikke får enzymaktivitet etter ferdig mesk.
Under mesk så går det via herms, når jeg skal tappe flytter jeg slangen som går inn til herms til inn i bunnen av kokekjelen. Når kokekjelen er full re-orienterer jeg til WP-konfigurasjon. Nå henger slangen som skal inn i herms slik for å prime pumpa..
@Miguel Hva har du brukt som beholder til HERMS'en din? Jeg leter meg tullete etter en beholder som er 15 cm i diameter og 25 cm i høyden.
Har du varmelementet festet i bunn eller i lokket på HERMS'en?
Jeg har sett etter vin-kjølere og asparges-kjeler, men de er for lave.Det er en utgått toalettbørste-holder fra Ikea. De har sikkert noe nytt nå som gjør samme jobben. Min er i toppen.
https://www.ikea.com/no/no/catalog/products/94528885/Jeg har sett etter vin-kjølere og asparges-kjeler, men de er for lave.
Toalettbørste-holder må jeg sjekke ut
Det er det som er partiskylling. Bare fyll på med vann, rør rundt, og vorlauf litt, så separerer du mesk fra vørter, i eksempelet jeg beskrev så separerer du ved å pumpe vørter til kokekjele (der skyllevannet kom fra.)
Man kan gjøre begge deler. Men å røre er trikset. Røre, evt vorlauf, tappe.@Miguel er det slik at partiskylling gjøres med alt i samme gryte uten å tappe ut vørter først? Det er slik jeg leser denne posten?
Jeg mener bestemt at man tapper ut første parti med vørter til en egnet beholder (feks kokekjele), så fyller man opp meskekjelen med nytt varmt og godt vann (78 grader eller deromkring) og lar det stå en viss tid, før en tapper dette av og oppi samme beholder.
Ekornet mener vel at dersom man kun tapper av 1 gang så blir det NoSparge, og dersom man tapper av i to eller flere runder blir det BatchSparge. @EkornskurkenMan kan gjøre begge deler.
@Miguel er det slik at partiskylling gjøres med alt i samme gryte uten å tappe ut vørter først? Det er slik jeg leser denne posten?
Jeg mener bestemt at man tapper ut første parti med vørter til en egnet beholder (feks kokekjele), så fyller man opp meskekjelen med nytt varmt og godt vann (78 grader eller deromkring) og lar det stå en viss tid, før en tapper dette av og oppi samme beholder.
Ah. Godt poeng.Dersom du mesker med 2,5 liter / kg malt. Så tilsetter du alt resten av vannet for å heve temperaturen til utmesk før du tapper av all vørteren i en go, så ville jeg kalt det NoSparge.
Steg-ut-mesk-no-sparge... ?Dersom du mesker med 2,5 liter / kg malt. Så tilsetter du alt resten av vannet for å heve temperaturen til utmesk før du tapper av all vørteren i en go, så ville jeg kalt det NoSparge.
Jepp.Ekornet mener vel at dersom man kun tapper av 1 gang så blir det NoSparge, og dersom man tapper av i to eller flere runder blir det BatchSparge. @Ekornskurken
edit: om man tilsetter vann i flere omganger mens man mesker, har ikke det innvirkning på hva man kaller skyllemetoden