TELEMARKSMESTERSKAP I ØLBRYGGING 2018, FLASKEKONKURRANSE

Harald N

Norbrygg-medlem
  • Norbrygg Telemark inviterer til Telemarksmesterskap i ølbrygging 2018.

  • Konkurransen er en flaskekonkurranse for Indian Pale Ale (IPA) type 6A. ENGELSK IPA, 6B. AMERIKANSK IPA, 6C. IMPERIAL IPA, 6D. SORT IPA og 6E. NEW ENGLAND IPA .

  • Bidrag må leveres eller sendes til: Humle og Malt AS, Bjørndalsjordet 67, 3740 SKIEN slik at de er mottatt innen fredag 12.oktober.

  • Flasker må være uten etikett, og kun merkes med deltakermerke som blir tilsendt på epost etter man er registrert i registreringsskjema.

  • Vinner blir kunngjort på i forbindelse med Telemarksmesterskap i Publikumsfavoritt som arrangeres av Grenland Bryggerlag på Katakombene i Skien 03. November 2018,
For påmelding klikk på link her: Påmeldingsskjema
Ved spørsmål kontakt: harald.nygard@gmail.com

Konkurranseregler:
  • Konkurransen tillater kun øltyper IPA type 6A. ENGELSK IPA, 6B. AMERIKANSK IPA, 6C. IMPERIAL IPA, 6D. SORT IPA og 6E. NEW ENGLAND IPA.

  • Alle bidrag vil bedømmes ut i fra typedefinisjonene for disse øltypene (Se typedefinisjoner lenger ned på posten).

  • Hjemmebrygg er øl som må være brygget på utstyr og i lokaler som ikke brukes til kommersiell brygging. Unntatt fra dette er kommersielt fremstilte råvarer og halvfabrikata, som er tillatt brukt bare dersom de er allment tilgjengelige. Gjæringsprosessen må skje under hovedoppsyn av de som er oppgitt som bryggere.

  • Deltakende brygg må være hjemmebrygg.

  • Medlemmer i Norbrygg og/eller Grenland Bryggerlag kan delta kostnadsfritt i konkurransen.

  • Deltakere som ikke er medlemmer i Norbrygg eller Grenland Bryggelag skal før påmeldingsfristen betale en deltakeravgift på 100 kr per deltakende bidrag.

  • Ingen deltaker kan stille med flere enn fire deltakende bidrag.

  • Hvert deltakende bidrag må ha en hovedbrygger. Om ønskelig kan det til hvert deltakende bidrag knyttes en medbrygger.

  • Kun privatpersoner kan føres opp som hovedbryggere og medbryggere, ikke bryggerlaug, klubber, foreninger eller lignende.

  • Innlevert øl med emballasje tilfaller Norbrygg. Norbrygg kan fritt bruke uåpnede flasker til smakstrening eller lignende formål.

  • Konkurransedommernes bedømming er endelig og kan ikke påklages.
Definisjon av øltyper

Revidert av Norbryggs dommerkomité 2017-12-17

6. IPA (India pale ale)

6A. ENGELSK IPA
OG FG vol% IBU EBC
1050-1075 1010-1018 5,0-7,5 40-60 15-35

En kraftig humlet pale ale, med engelske humletyper. Blant engelske bryggerier brukes benevnelsen IPA oftest til øl som ikke er mer humlet enn deres standardøl. Slike øl hører hjemme i en av bitter-kategoriene.
Aroma: Svak til middels maltaroma, med karakter av karamell og kjeks. Middels til kraftig humlearoma, som kan ha karakter av gress, blomster eller harpiks/furunåler. Fraværende til svakt nivå av fruktestere. Diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/utseende: Lys ravfarget til kobberfarget. Klar til lett tåkete. Stort og holdbart skum.
Smak: Svak til middels søtlig maltsmak, med karakter av karamell og kjeks. Middels til kraftig humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium kropp, middels karbonering.
Eksempler: Haandbryggeriet India Pale Ale (kun tidlige utgaver), Inderøy Barsk (egentlig for alkoholsvak), Marstons Old Empire, Nørrebro Bombay Pale Ale, Brooklyn East India Pale Ale.

6B. AMERIKANSK IPA
OG FG vol% IBU EBC
1056-1075 1010-1018 5,5-7,5 40-60+ 15-35

En kraftig humlet pale ale med amerikanske humletyper. Mer alkoholsterk og smaksrik enn amerikansk pale ale.
Aroma: Svak maltaroma, med karakter av karamell. Middels til kraftig humlearoma, som kan ha karakter av sitrus (appelsin, sitron, lime, grapefrukt), blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropisk frukt. Humlen skal overdøve eventuelle fruktestere. Diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Ravfarget til kobberfarget. Klar til lett tåkete. Stort og holdbart skum.
Smak: Svak karamelagtig maltsmak. Eksemplerne kan være fra meget tørre til lett søte. Middels til kraftig humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium kropp, middels karbonering.
Eksempler: Nøgne Ø India Pale Ale, Haandbryggeriet India Pale Ale (siden 2010), Amager IPA, Mikkeller Green Gold (og mange andre fra Mikkeller), Great Divide Titan IPA.

6C. IMPERIAL IPA
OG FG vol% IBU EBC
1075-1090+ 1008-1020 7.5-10.0+ 60-100+ 20-45

Øltypen er en hovedsakelig amerikansk videreutvikling av den ”klassiske” IPA, og gir humleentusiaster fritt spill.
Aroma: Svak til kraftig maltaroma, med karakter av brød, kjeks og karamell. Kraftig til meget kraftig humlearoma, som kan ha karakter av sitrus (appelsin, sitron, lime, grapefrukt), blomst, harpiks/furunål, fersken eller tropisk frukt. Humlen skal overdøve eventuelle fruktestere. Vinøs alkohol kan duftes, men skal ikke dominere. Diacetyl skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Ravfarget til mørk kobberfarget. Klar til lett tåkete. Stort og holdbart skum.
Smak: Svak til kraftig maltsmak, som kan være litt søt til meget søt. Kraftig til meget kraftig humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium til fyldig kropp, middels karbonering.
Eksempler: Haandbryggeriet Dobbel Dose, Nøgne Ø Two Captains IPA, Nøgne Ø Imperial IPA (#500), Great Divide Hercules Double IPA, Stone Ruination IPA.

6D. SORT IPA
OG FG vol% IBU EBC
1056-1075 1010-1018 5,5-7,7 40-60+ 60+

En amerikansk IPA som er mørk brun eller sort, men som har lite karakter av mørk malt i både aroma og smak.
Aroma: Svak maltaroma med svak til fraværende karakter av brentmalt. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
Farge/Utseende: Mørk brun til sort. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåket.
Smak: Svak karamell og brentmalt. Meget tørr til lett sølt. Middels til kraftig humlesmak og bitterhet.
Kropp: Medium kropp, middels karbonering
Eksempler: 7 fjell Svartediket

6E. NEW ENGLAND IPA
OG FG vol% IBU EBC
1056-1080 1010-1018
5,5-8,0 30-60 10-30
En svært fruktig og kraftig tørrhumlet amerikansk IPA, med fyldigere kropp og mindre bitterhet enn andre IPA-typer. Ofte uklar grunnet kraftig tørrhumling og andre tilsetninger. Hvete og havre er vanlig å bruke. Den kraftige humlearomaen degraderes raskt, slik at dette er et øl med kort holdbarhet.
Aroma: Svak til fraværende maltaroma med preg av korn og kjeks, uten karamellpreg. Dominerende, frisk humlearoma med preg av sitrus, tropisk frukt, blomster og bær. Kan ha innslag av harpiks, furu og urter, men disse skal ikke dominere. Estere fra gjær kan bygge opp om fruktigheten, men skal ikke ha preg av fersk gjær. Diacetyl og acetaldehyd skal ikke forekomme.
Farge/Utseende: Strågul til gylden, med middels til kraftig skum. Middels tåket til uklar. Partikler skal ikke forekomme.
Smak: Dominerende smak av humle, der fruktige og tropiske smaker skal være tydeligst. Bitterheten skal være svakere enn hva humlesmaken skal tilsi. Lett maltpreg av korn, loff og kjeks, ikke karamell. Lite restsødme balansert mot bitterhet gjør ølet lettdrikkelig. Ettersmaken er lett bitter med fruktig humlesmak.
Kropp: Kremet og bløt, middels til fyldig kropp, middels karbonering.
Eksempler: Amundsen Apocalyptic Thunder Juice New England IPA, Lervig Tasty Juice, Heady Topper The alchemist, Tired Hands Alien Church
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp