Finn Berger
Moderator
Jeg har ei god stund nå brukt å tilsette humle ved 80 grader, og så holde den temperaturen i 20 minutter. En grunn for å bruke den temperaturen er at jeg da ikke får noen særlig økt bitterhet. Jeg sleit med det da jeg brukte høyere temperatur.
En anen grunn er at det er hva Scott Janish - i The New IPA - forteller at han sjøl bruker. Men jeg har egentlig ikke vært helt fornøyd med utbyttet av smaksstoffer, særlig ikke i pils. Da jeg skulle brygge en India Pale Lager i går, kikka jeg litt ekstra på hva som står om utbyttet av ulike humler brukt på den varme sida, og ved siden av det jeg fant ut om de humlene jeg hadde tenkt å bruke, fant jeg følgende i kapittelsammendraget på s.56:
"Different whirlpool temperatures can alter the hop compounds and flavor of the beer. For example, 95C showed highest marks for citrusy, spicy and ester descriptors. At 85C beers scored higher for floral and herbal descriptors. Whirlpooling at 75C scored lowest in nearly every category except for the sylvan (woody) characteristic."
Nå finner en litt ulike meninger om effekten av de ulike temperaturene, både i boka til Janish og ellers. Men jeg bestemte meg i alle fall for å prøve den høye temperaturen i går, og så får jeg se. IBU-effekten blei nok likevel drøyere enn jeg hadde regna med. Vørteren smakte rimelig bittert etter nedkjøling, så jeg er litt spent på sluttresultatet. Sjøl om jeg hadde tenkt meg høy bitterhet, kan det jo bli for mye.
Brygget var basert på ei vanlig pilsoppskrift, bare med 300 gr Carmalt 35 i stedet for Carahell, som jeg pleier å bruke. Humleskjemaet - 52IBU - så sånn ut (til 32 liter før tapping):
20 gr Columbus @ 60
20 gr Columbus @ 15
20 gr Centennial @ 15
20 gr Cascade @ 15
20 gr Columbus @ 95/15
20 gr Centennial @ 95/15
20 gr Cascade @ 95/15
En anen grunn er at det er hva Scott Janish - i The New IPA - forteller at han sjøl bruker. Men jeg har egentlig ikke vært helt fornøyd med utbyttet av smaksstoffer, særlig ikke i pils. Da jeg skulle brygge en India Pale Lager i går, kikka jeg litt ekstra på hva som står om utbyttet av ulike humler brukt på den varme sida, og ved siden av det jeg fant ut om de humlene jeg hadde tenkt å bruke, fant jeg følgende i kapittelsammendraget på s.56:
"Different whirlpool temperatures can alter the hop compounds and flavor of the beer. For example, 95C showed highest marks for citrusy, spicy and ester descriptors. At 85C beers scored higher for floral and herbal descriptors. Whirlpooling at 75C scored lowest in nearly every category except for the sylvan (woody) characteristic."
Nå finner en litt ulike meninger om effekten av de ulike temperaturene, både i boka til Janish og ellers. Men jeg bestemte meg i alle fall for å prøve den høye temperaturen i går, og så får jeg se. IBU-effekten blei nok likevel drøyere enn jeg hadde regna med. Vørteren smakte rimelig bittert etter nedkjøling, så jeg er litt spent på sluttresultatet. Sjøl om jeg hadde tenkt meg høy bitterhet, kan det jo bli for mye.
Brygget var basert på ei vanlig pilsoppskrift, bare med 300 gr Carmalt 35 i stedet for Carahell, som jeg pleier å bruke. Humleskjemaet - 52IBU - så sånn ut (til 32 liter før tapping):
20 gr Columbus @ 60
20 gr Columbus @ 15
20 gr Centennial @ 15
20 gr Cascade @ 15
20 gr Columbus @ 95/15
20 gr Centennial @ 95/15
20 gr Cascade @ 95/15