Tilsette CО2 kunstig på fat.

Hei og hopp!

Hvordan tilsetter jeg CO2 i ølet?

Jeg trodde det bare var å trykksette fatet som med vanlig øl, men den gang ei? (Tappet over på et 30L hansa/borgfat, har co2gass, regulator, tappetårn og hele pakka, men ølet var just som saft, jo? :( )
 
Hei,

Det er flere tråder her på forumet som omhandler karbonering på fat. Jeg gjorde et slikt søk på 'karbonering' og fant bl a følgende trådene:

http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1675 http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1449
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,1979
Det er viktig at ølet får tid til å karboneres. Man kan ikke bare koble CO2 på et fat med flatt øl og forvente at det kommer øl med kullsyre fra kranen med én gang. Kullsyren må taes opp av ølet, enten ved å la det stå i ca en uke på fast trykk som kan brukes som tappetrykk, eller ved å forsere det inn i ølet over kortere tid med risting og rulling. Men dette står sikkert bedre forklart i linkene over.  :yes:
 
Når trykksatte du fatet ? Var det idag må du enten riste fatet (da er det lettere med cornelius fremfor bryggerifat) eller vente til ut i uken før du kjenner noe til kullsyre i ølet.
 
Aaaah. :) Da, så. Koblet det bare rett på og begynte å drikke, jeg ;)

Hmm.. Jeg er vant med å jobbe på en pub. Der trykkutjevner vi halvtomme fat for at ikke ølet skal bli "champagne". Bør dette også gjøres på hjemmebrygg etter at man har fått kullsyre i ølet?
 
HerrLudvigsen skrev:
Aaaah. :) Da, så. Koblet det bare rett på og begynte å drikke, jeg ;)

Hmm.. Jeg er vant med å jobbe på en pub. Der trykkutjevner vi halvtomme fat for at ikke ølet skal bli "champagne". Bør dette også gjøres på hjemmebrygg etter at man har fått kullsyre i ølet?

Jeg har ikke merket noe til "champagne" når fatet begynner å bli tomt, det er om og gjøre å holde rett trykk og temperatur.
Pubfat står vel gjerne under høyere trykk siden de står varmt, men det vet du og kan fortelle om, jeg har ihvertfall sett at det er 2,5 bar.
Vi som setter alt i kjøle(øle)skap trenger aldri mer enn ca. 1 bar og det blir det garantert ikke mere skum av.
 
Åja. Vi pleier å bruke 2,5-3 bar, tror jeg.. Og er ganske påpasselige med å trykkutjevne til 1,2bar med mindre fatet skal brukes dagen etterpå.
 
Tilbake
Topp