Du kan lese mer om gjenbruk av gjær forskjellige steder på dette forum. Eller fra J Palmer "How to Brew" her:
http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-8.html
Du kan høste toppgjær når gjæringen er på det mest aktive.
Du kan ta gjær fra "secondary" (hvis du fremdeles bryr deg med å overføre). Ren gjær, men lite flokkulent.
Du kan helle avkjølt vørter over den gamle gjærkaka. For mye gjær, død gjær og "trub".
Det som er mest brukt er vel å ta fra "Primary" og "vaske" i sterilt vann (eller kokt, avkjølt vann. Du koker vannet for å sterilisere og du fjerner også oksygen).
Fritt oversatt fra J Palmer:
Kok opp og avkjøl vann. Ha to sterile beholdere.
-Etter du har tappet ølet fra gjæringsfat (la det bli litt igjen), rist ("swirl") på gjæringsfat slik at alle gjærrestene er løst opp. Hell i en av de rene beholderne.
-Tilsett sterilt vann. Bland ("swirl") godt.
- Vent et par minutter. Da vil trub, humle og død gjær ligge som et lag på bunnen. Hell det over i den andre beholderen. Prøv å la så mye trub som mulig bli igjen.
- Gjenta prosedyren til det meste av truben er borte.
- Brukes så fort som mulig. Kan oppbevares i kjøleskap i beste fall et par måneder. Gjæren vil bli brunlig etter hvert. Har den farge som peanøttsmør er den for gammel.
-Når du skal bruke gjæra, "vekk" den opp i en "starter". Lukter det eddikk ol er den dårlig. Svovel kan være OK.
Planlegg bryggingen. Har du WLP001 California Ale kan du begynne med en Cream Ale eller Blond Ale. Når den er ferdig, bruk deler av gjæra (eller del med en annen) på en American Pale Ale, så en IPA og eventuelt Imperial IPA. Begynn med et "lite" brygg=stor starter. Øk på med %,humle og farge. Det er ikke anbefalt å gå andre vegen.
For mengde, se Mr Malty
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
janh