Tørrgjær

Hei.  Jeg er ganske færsk i dette med brygging, å har til nå bare brygget med tørrgjær. Bruker stort sett bare SafeAle 04, alle bryggene er blitt kjempegode. Forskjellige tørrgjærtyper brukes sikkert til de forskjellige ølsorter, lurer på hvor jeg finner sånn informasjon?? Dere som bruker tørrgjær, hva bruker dere mest?? :) :)
 
De fleste kan vel være enige om at US-05 er den tørrgjæren som er mest lik sine våte fettere WLP001 og Wyeast1056 American Ale.
Jeg har selv brukt denne gjæren mye og kan skrive under på at den fungerer så bra at jeg heller bruker den enn de våte alternativene (har prøvd WLP001 og så vidt jeg kunne bedømme fikk jeg akkurat samme resultat som med US-05).
Den gjærer godt ut med en ren smaksprofil som egner seg godt til APA/IPA.
Flokkuleringsevnen (hvor fort gjæren legger seg til bunns etter at gjæringen er ferdig og dermed hvor fort ølet blir klart) er vel litt lavere enn for US-04.
 
US-05 er også min favoritt blant tørrgjær. Ypperlig til amerikansk ale.

Danstar Nottingham er også en OK tørrgjær, med høyere utgjæring og mindre fruktighet enn S-04. Dessverre har Danstar hatt en del produksjonsproblemer med den de siste årene, og levert punkterte pakker med død og/eller forurenset gjær, så jeg vil ikke anbefale den. God til engelske ales som ikke skal ha så mye gjærpreg. Kanskje den gjærstammen som har den beste kombinasjonen av utgjæring og flokkulering, og fungerer akseptabelt over et vidt temperaturområde. Jeg liker den bedre enn S-04, men ikke så godt som de flytende WLP007 og WLP013.

Muntons Gold kan lage godt øl. Små pakker, så bruk dobbelt så mange. Britisk.

Saflager w34/70 skal være den samme gjærstammen som de flytende WLP830 og WY2124. Jeg har bare testet den to ganger, og ingen av dem er drikkeklar ennå, men den virker som om den produserer friskt lagerøl, med et svovelpreg som forhåpentlig forsvinner etter en tids lagring. Saflager S-23 er en annen tørr lagergjær, men den har fått mye mer negativ omtale.
 
Ok. Takker for svarene, blir å prøve med 05 neste gang=) Jeg brygger ca 25L, å ølet ligger på enn 4-5%, å jeg har altid bare brukt en pakke (11,5g), vist jeg lager enn litt sterkere stout, trenger jeg mere gjær eller har det ingenting å si hvor sterk ølet er?? tenker på at det er mere arbeid for gjæren å omdanne sukker til alcohol. Kanskje det bare tar lengre tid=)
 
Ja, sterkere øl trenger mer gjær. Lagerøl trenger også mer gjær. Det fins en populær kalkulator for å regne ut optimal gjærmengde på mrmalty.com.
 
Hei sveis!

Eg nyttar berre tørrgjær. Besøk sidene fermentis.com for informasjon om dei ulike gjærtypane deira. Der blir det oppgitt kva mengd gjær du skal ha i, og kva type gjær du skal bruke til dei ulike øltypane.
Eg har sjølv hatt gode erfaringer med S-23, og syns tørrgjær er utruleg lettvint. Men eg må nok innrømme at eg ser for meg å gå over til våtgjær med tid og stunder.

G
 
US-05 gjærar godt ut og eg får 78-80% attenuasjon med den jevnt over. Brukar gjærkalkulatoren det er linka til for å berekne mengde (også innebygd i I-Phone app'en brewmath). Det har litt å sei med alder, Sg og volum kor mykje du treng, eg rundar alltid oppover til nermaste heile pose (feks treng eg 25g brukar eg tre posar à 11g). S-04 flokkulerar veldig godt men gjærar ikkje på langtner så godt ut som -05.

Tørrgjær er lettvint ved spontanbrygging men det er mykje større utvalg i ferskgjær. Ikkje eigentleg så mykje stress og lage starter om ein planlegger litt.
 
Tilbake
Topp