1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tørrhumla uten pose. Hva gjør jeg ?

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Per Berge, 19 Jul 2019.

  1. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Gjorde nok en liten bomert da jeg tørrhumla uten å bruke pose. Gikk med litt vel mye av øllet på slutten av flaskinga i går kveld. Det blei en fremskutt fredagskveld for å si det sånn. Problemet eksalerte på slutten da det var igjen ca 4-5 liter av karet. Måtte til slutt finn på noe å tappa over i en kjele og brukte kaffefilter. Ikke helt sukses og selvfølgelig masse luft inn i øllet. Så de literne måtte en jo ofre seg for og drekka opp i går kveld.
    Til kvelden skulle jeg ha flaska pilsen jeg satte og samme problemet har jeg her, tørrhumla men uten pose. Det skjer ikke en gang til for å si det sånn.

    Noen som har forslag til hvordan jeg best kan overføre fra gjærkaret til ett av de andre slik att jeg slipper som mye humlerester til jeg skal flaske ?

    På forhånd takk.


    Denne typen kar og kraner er det jeg bruker. Har en slange jeg legger ned i karet jeg overfører til og har i sukkerlake i samme prosess..
    I tilleg har jeg dette flasketappe røret jeg setter på krana.

    20190707_223404.jpg
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Du knyter rett og slett en humlepose på enden av slangen med en hyssing. Så koker du pose og slange før bruk.

    Posen fanger opp alle grovere partikler, og du får ingen problemer med flaskinga.
     
    Bård Fosse og Per Berge liker dette.
  3. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg tørrhumler alltid rett i dunken, bruker aldri pose. Har ikke hatt problemer. Legg noe under dunken slik at den kommer litt opp ved kranen, og flask/fat som vanlig når tiden er inne.
     
  4. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer

    Jeg hadde litt den tanken i hodet men var redd det vil bli mye luft i øllet når jeg trekker den opp etter tapping. ?

    Eller mente du att jeg bare skal la posen og slangen ligge i karet mens jeg flasker ?
     
  5. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer

    Regner med du mente løfte opp på motsatt side av krana sånn att det er mer øl over krana ? Er sånn jeg gjør det ellers også, men som nevnt blei det vleig mye humlerester med i tapperøret.
     
  6. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Nei, jeg mener mens den gjærer, men etter tørrhumling. Da vil trub samle seg i motsatt ends, og du vil få mindre «gush» med kranen. Så kan du sette den flatt ved flasking/fating.
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, du løfter opp krana. Om du gjør det du sier, står det avfall opp til krana.
     
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    hmm - hos meg flyter det alltid noe rundt omkring. Det kan kansje ha noe med gjæren å gjøre? Jeg bruker som regel 1318. Bruker jeg ikke den posen, får jeg et helvete med tett tappestav.
     
  9. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Dersom du ColdCrasher (settes på 2 ℃), komprimeres humlesausen
     
  10. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Men du tar ut gjæren, også, og sender den i dvale. Det er neppe noen god strategi når du skal flaske. (Jeg tenker på oksideringingsproblematikken.)
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, jeg tar den opp, men jeg lar den ikke renne av seg. Det lille ekstra som blandes inn av oksygen i forbindelse med den manøvren, gjør nok ikke noe fra eller til.
     
  12. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Får finmanøvrere litt langs kanten ettersom posen åpenbarer seg i overflata. var å kjøpte sånn humlepose nå. Den er svær da så spent på hvordan det går .
     
  13. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Jeg så for meg att det var rester av humle som flyter i overflaten og litt omkring ellers som tetta men du mener det er bunnfallet altså ?
     
  14. Skogslik

    Skogslik
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg tørrhumler alltid uten pose.
    Setter karet litt på skrå bakover enten når jeg tørrhumler, eller 1-2 dager før flasking.
    Funker fint her!
     
    Per Berge og Ekornskurken liker dette.
  15. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Bare for å illustrere hvordan jeg oppfatta jeg sku gjør det.

    20190719_180555.jpg
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja, det er nok ikke bunnfallet jeg får med. Så jeg har ikke noe behov for å gjøre det der. Men skal du gjøre det, må du legge noe under karet i forkant, under krana.

    Jeg prøver å ikke la humla ligge i for lenge, så det kan jo være en grunn til at ikke alt har bunnfelt seg. Og så var det det med gjæren; 1318 danner et solid gjærlag oppå ølet, og det blir ofte ikke helt borte. Og i det henger det en del humle.

    Jeg lar ikke karet stå helt i ro. Mot slutten må jeg jo tippe på det for å få med alt ølet. Så det siste jeg gjør, er å tippe det forover til det ikke er mulig å få med mer. Og dessuten vil jeg faktisk gjerne ha med litt av gjæren.
     
    #16 Finn Berger, 19 Jul 2019
    Sist redigert: 19 Jul 2019
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Litt mindre voldsomt:

    huleposefilter.jpg
     
    Per Berge liker dette.
  18. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Fram med saksa da skjønner jeg. Kunne vist spart meg de 160 kronene :D:D:D
     
  19. Per Berge

    Per Berge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Lillehammer
    Hadde i humle på søndan så den har jo stått noen dager over anbefalt fra leverandør Mangrooves Jack. Har nå løfta kransida av karet ca 1 tomme så får en se om det synker bakover litt utover kvelden. Føler liksom det er på høy tid, kanskje overtid også å få det tappa over i kveld. Godt på smak så det er varsler jo bra.

    . M42 New World Strong Ale heter gjæret som er brukt.
     
  20. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Neinei, den posen er sikkert nyttig til noe annet. For meg ser det ut som en meskepose?

    Du kan sikkert bruke bortimot hva som helst, så lenge det ikke farger av. En sokk er antakelig greit. (Du bør nok vaske den først:eek:.)

    Wyeast 1318 er en av få gjærtyper nå som kan topphøstes, dvs. at den danner et tjukt gjærskum som du kan skrape av overflaten, og bruke videre til nye brygg. Gjæren din er neppe en slik - men jeg veit ikke.
     
    Per Berge liker dette.

Del denne siden