Tørrhumle eller ikke tørrhumle

MortenSickel

Norbrygg-medlem
Av og til prøver man å være smart, eller i mitt tilfelle effektiv - også ender det ikke helt der man tenkte seg... Jeg hadde ca 40 kg epler som skulle presses for å avslutte eplepressesesongen og så skulle jeg brygge en Søstrene Hoffmann Kölsch. Ideen var at begge disse tingene er prosesser som tar en tid men hvor det er mye venting innimellom, så hvorfor ikke gjøre dette i parallell. Som tenkt så gjort og i løpet av bryggingen ble det presset drøyt 20 liter eplejuice. - men så fant jeg plutselig ut at jeg hadde gått en humlepose i overskudd... Jeg glemte rett og slett å sette til aromahumle.

Det blir jo ikke i noe fall akkurat det ølet det skulle ha vært, men så lurer jeg på om jeg skal slenge i Tettnagen når stormgjæringen har gitt seg, eller om jeg skal holde meg til en aromahumlefri kölsch. Noen som har noen tanker om dette?

For å gjøre det hele helt perfekt var det så vått der jeg pleier å brygge ute i et partytelt at jeg måtte møblere annerledes enn normalt og notatpapirene mine ble våte så jeg førte logg på PC i stedet - at det ikke var mer som gikk galt er jo egetlig et godt tegn...
 
Av og til prøver man å være smart, eller i mitt tilfelle effektiv - også ender det ikke helt der man tenkte seg... Jeg hadde ca 40 kg epler som skulle presses for å avslutte eplepressesesongen og så skulle jeg brygge en Søstrene Hoffmann Kölsch. Ideen var at begge disse tingene er prosesser som tar en tid men hvor det er mye venting innimellom, så hvorfor ikke gjøre dette i parallell. Som tenkt så gjort og i løpet av bryggingen ble det presset drøyt 20 liter eplejuice. - men så fant jeg plutselig ut at jeg hadde gått en humlepose i overskudd... Jeg glemte rett og slett å sette til aromahumle.

Det blir jo ikke i noe fall akkurat det ølet det skulle ha vært, men så lurer jeg på om jeg skal slenge i Tettnagen når stormgjæringen har gitt seg, eller om jeg skal holde meg til en aromahumlefri kölsch. Noen som har noen tanker om dette?

For å gjøre det hele helt perfekt var det så vått der jeg pleier å brygge ute i et partytelt at jeg måtte møblere annerledes enn normalt og notatpapirene mine ble våte så jeg førte logg på PC i stedet - at det ikke var mer som gikk galt er jo egetlig et godt tegn...
Kommer an på hva du vil med kölsch-en? Begge deler gir et godt øl. Å brygge en kölsch uten aromahumle er uproblematisk med tanke på typeriktighet. Tørrhumler du blir den ikke typeriktig. Men det betyr ikke at det ikke vil være godt å tørrhumle den. Tvert i mot jeg tror det blir riktig så godt. Med andre ord begge deler fungerer, og gjør det du føler for :) .

Edit eller sjekk i kölsch tråden :rolleyes:

Den feilen har jeg gjort, for å si det sånn! Kölsch er så lett og delikat at det er veldig lett å overdøve smaken av ølet helt. Jeg tørrhumlet med Tettnang-humle den gangen, skarve 15 gram og det ødela hele batchen. Smakte humle, gress og ingenting.
 
Tilbake
Topp