StoreMy skrev:
Summit eller Nelson Sauvin - rett og slett fordi jeg har mye og etter 60 min kok er det omtrent bare bitterhet igjen.
Slike løsninger gir også større spillerom når det gjelder bruken av det en ønsker av smaks og aromahumle.
Ja, Etter min mening spiller det svært liten rolle hva slags bitterhumle man bruker når man koker i 60 minutter. I alle fall på øl med mye smaks og aromahumle som totalt vil overdøve aromarester fra bitterhumlen kokt i 60 min. Det viktigste er høy alfasyre og ren bitterhet. Hadde jeg hatt masse magnum kunne jeg ha funnet på å bruke den også i en APA hvis jeg hadde kokt bitterhumlen i 60 minutter.
Personlig koker jeg ikke bitterhumlen i 60 minutter når jeg lager IPA/APA, men bruker all late hopping. Bitter og smakshumle tilsettes ved 15 eller 10 minutter koking. Det gir mer smak og fin bitterhet. Men da må man bruke virkelig høyalfahumler ellers så blir det mye humle. Bruker gjerne mye summit og citra eller amarillo.
mvh
Bårdd