Hej
Jeg har nogle spørgsmål i forhold til udbytte kvantitet af mine all grain bryg. Jeg benytter et RS270 fra Lund teknik: http://beertools.dk/product_info.php?cPath=729&products_id=12977 og laver mine opskrifter i BeerSmith.
Selv med en boil vol. På 29L og ca. 25L efter kogning, så bliver mit batch til gæring for lavt ca. 19L og OG bliver for højt i forhold til opskriften. Jeg mæsker i det antal L som BeerSmith fortæller og jeg sparre med den mængde Beersmith siger. Alligevel ender jeg op med for lidt boil vol. og må tilsætte koldt vand eller efter sparre med ekstra vand. Deadspace i gryden er ca. 2L hvor af humlen tage en del plads/væske og modstrømskøleren tager ca. 0,4 L. føler også at farven på øllet bliver tilsvarende mørkere end det BeerSmith angiver.
Hvad gør jeg? Tilsætter koldt vand til gærspanden indtil jeg rammer 25L og hvad så med OG og temperaturen på urten i forhold til gæren?
Hvordan kan man regne ud hvor meget vand der skal tilsættes 19L urt på OG 1060 for at ramme OG 1048?
Skal koldt vand altid tilsættes gærspanden eller kan det tilsættes før kogning?
På forhånd tak
Christian :godtoel:
Jeg har nogle spørgsmål i forhold til udbytte kvantitet af mine all grain bryg. Jeg benytter et RS270 fra Lund teknik: http://beertools.dk/product_info.php?cPath=729&products_id=12977 og laver mine opskrifter i BeerSmith.
Selv med en boil vol. På 29L og ca. 25L efter kogning, så bliver mit batch til gæring for lavt ca. 19L og OG bliver for højt i forhold til opskriften. Jeg mæsker i det antal L som BeerSmith fortæller og jeg sparre med den mængde Beersmith siger. Alligevel ender jeg op med for lidt boil vol. og må tilsætte koldt vand eller efter sparre med ekstra vand. Deadspace i gryden er ca. 2L hvor af humlen tage en del plads/væske og modstrømskøleren tager ca. 0,4 L. føler også at farven på øllet bliver tilsvarende mørkere end det BeerSmith angiver.
Hvad gør jeg? Tilsætter koldt vand til gærspanden indtil jeg rammer 25L og hvad så med OG og temperaturen på urten i forhold til gæren?
Hvordan kan man regne ud hvor meget vand der skal tilsættes 19L urt på OG 1060 for at ramme OG 1048?
Skal koldt vand altid tilsættes gærspanden eller kan det tilsættes før kogning?
På forhånd tak
Christian :godtoel: