Ujevne plopp på slutten av gjæringen

Hei

Har hatt et brygg stående til pri.gjæring i en drøy uke nå og opplever at gjærploppene er ganske ujevne. Alt fra 5-10 sek mellom ploppene til 1-1.30 min.
Er det rimelig å anta at det er ferdig, eller bør man vente til det de aller fleste ploppene drøyer minuttet?

Hvor lang er "max-grensa" for hvor lenge en bør et brygg stå til pri.gjæring?
 
Gjør det til en vane å la brygget stå i to uker til gjæring, hvist det fortsatt er tydelig aktivitet få du ta en måling å la det stå noen dager til, hvist det da ikke har bevegd seg noe er det ferdig.
Det er minimal fare for usmaker å la det stå en stund på gjærkaken, BYO og Basic brewing gjorde ett eksperiment som konkluderte med att det var noe smaksforskjell og spore men de var minimale, å det konkluderte også med att det nødvendigvis ikke ga ett dårligere resultat.
Mener eksperimentet ble utført ved fire uker på gjærkaken.

Hvordan er temperaturen i rommet?
Hvist det er temperatursvingninger kan det være skylden for ujevn plopping.
 
Hei.

La det stå ei uke til. 2 uker på ale er en tommelfingerregel. Ta SG-måling etter feks 10 dager hvis pluppingen er veldig lav. Dersom den er for høy kan du vente 4 dager til og se om den har falt noe. Dersom den fortsatt er for høy er det greit å vente ei uke eller to til (mulig du må ta andre virkemiddel i bruk, som skaking av dunken i tillegg til venting).

Antall plopp er egentlig en dårlig indikator på hvorvidt ølet er ferdig. Det er FG som avgør hvorvidt ølet er ferdiggjæret (den kan være nådd etter ei uke), men gjæra trenger litt tid på å rydde opp etter seg, så 2 uker er å anse som normalen for ale.

Litt rotete forklart  :biersmile:

Sjekk denne: http://media.libsyn.com/media/basicbrewing/bbr05-28-09results.mp3 Tror det er den Steinarja refererer til  ;)

MVH
Børge
 
Tilbake
Topp