Hei
Hver vår lager jeg som regel en del pils. I løpet av begynnelsen blor det laget vel 200 liter til sommeren ( sommerfest m.m). Dette tar opp en del av utstyret i en tid da en også skal lage wit til påsken, årets jule øl og høsten mørke bock eller bayer.
I tillegg blir det en del arbeid med å få nok gjærceller til pilsen. Men lurer nå på å gå vekk fra 60 liter gjæringskar til 100 eller 150 liter for de største batchene.
På utstyret mitt så blir en batch ca 55-60 liter om gangen.
I den forbindelse for å spare arbeid og sikre seg nok gjær celler til å gjære en så stor batch om gangen.
Er det mulig å starte gjæringen med 60 liter pils i 100-150 l koniske og når stormgjæringen har startet så tilsetter enn en ny batch på 60 liter, sammen med den allerede gjærende batchen + mer oksygen ?
Dette er jo for å utnytte allerede en veksende og sulten gjær. Og en skulle trodd at en da har fått nok gjær celler hvis en hadde ventet med batch 2 til dag 2 eller 3. For da er jo stormgjæring i god gang.
Hver vår lager jeg som regel en del pils. I løpet av begynnelsen blor det laget vel 200 liter til sommeren ( sommerfest m.m). Dette tar opp en del av utstyret i en tid da en også skal lage wit til påsken, årets jule øl og høsten mørke bock eller bayer.
I tillegg blir det en del arbeid med å få nok gjærceller til pilsen. Men lurer nå på å gå vekk fra 60 liter gjæringskar til 100 eller 150 liter for de største batchene.
På utstyret mitt så blir en batch ca 55-60 liter om gangen.
I den forbindelse for å spare arbeid og sikre seg nok gjær celler til å gjære en så stor batch om gangen.
Er det mulig å starte gjæringen med 60 liter pils i 100-150 l koniske og når stormgjæringen har startet så tilsetter enn en ny batch på 60 liter, sammen med den allerede gjærende batchen + mer oksygen ?
Dette er jo for å utnytte allerede en veksende og sulten gjær. Og en skulle trodd at en da har fått nok gjær celler hvis en hadde ventet med batch 2 til dag 2 eller 3. For da er jo stormgjæring i god gang.