Jeg brygget et forsøk på creme brulee stout for et drøyt år siden, og brukte til sammen 8 vanlijestenger som jeg mener skal ha vært av bra kvalitet, til 15 liter øl. 6 tilstatt etter stormgjæring, og de siste 2 ved flasking. Tilsatte i tillegg 1,5 ml vaniljeekstrakt pr liter vørter, ved flasking.
Det høres kanskje mye ut - jeg gjorde litt research i forkant, og felles for nesten samtlige innlegg jeg fant, var konklusjonen "skulle brukt mer vanilje", og den fella ville ikke jeg gå i.
Det gjorde jeg heller ikke, dette brygget har en tydelig vaniljesmak, som planlagt (resten av ølet fulgte ikke planen like bra, men det er en annen sak...)
Hvis man ønsker kun et hint vanilje kan man nok kutte vaniljeekstrakten, samt sikkert et par av stengene også.
Jeg kappet opp stengene, knuste dem, og lot dem ligge noen dager i litt 60% sprit før tilsetning.