Vannkvalitet

Røysjø : Skoger og nordover nesten til Fjell, og videre nordover til Eik, Kobbervikdalen og Åskollen
http://www.glitre.no/index.php?id=73

Glitre : Drammen, nesten hele Lier, Nedre Eiker, Røyken og Frogn.
Vannet fra Glitre har tidvis litt høyt manganinnhold pga. innlekking av grunnvann i overføringstunnelene mellom kilden og vannbehandlingsanleggene. Glitre har noe lav pH, og det arbeides med å finne best mulige løsninger.
Glitre har desinfisering med natriumhypokloritt og UV-anlegg for å sikre drikkevannet mot forurensing. Det tilsettes 0.5 gram klor/m3 vann
http://www.glitre.no/index.php?id=33
 
Et godt ph-meter er en god investering - hvis økonomien tillater det (ellers er ph-strips et alternativ). Sammen med fosforsyre gir det deg kontroll på ph'en. Muligens vil du trenge natron for å få ph'en opp når du brygger helt mørke øl, men ellers skal du ikke bruke salter for å styre ph'en, fordi de påvirker smaken. Ikke bland ph-regulering og smaksregulering. Det er i alle fall et råd de fleste "guru'ene" i bransjen ser ut til å være enige om. (Du må selvfølgelig regne inn at de saltene du bruker for å regulere smaken, også vil påvirke ph'en.)

Regulering av smak gjennom vannjustering handler stort sett om forholdet mellom kalsiumsulfat og kalsiumklorid. Denne artikelen gir en god innføring i det: http://beerandwinejournal.com/chloride-and-sulfate/ (OBS: Temaet er stadig omdiskutert, og artikkelen gjør oppmerksom på det.)

Utgangspunktet for å drive med vannjustering må jo ellers være at du trenger å gjøre det. Hvis ølet blir godt når du bruker vannet som det er, er det vel liten grunn til å stresse med dette. OK, du vet jo ikke om det ikke kunne bli enda bedre om du hiver oppi litt av ditt og noe av datt, men .... :).
 
Noen som har info om mineralinnhold i vann fra Sande Vannverk (Privat)? Vet Glitre gir vann til deler av Sande også..


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp