Vannmengde med ekstraktkoking

Hei ølhunder

Sagatun Nanobryggerier har nå satt sine 4 første batcher (2x2) og etter ølsett med opphoring i første runde økte vi nå til ekstraktkok med egentilsatt humle i blad og pelletsform (Pliny the elder).

Når man bruker ekstrakt og tilsetter humle etter eget ønske eller oppskrift - hva er betydningen av å koke med hele vannmengden eller kun delvannmengde?

Dvs. Hvis du skal lage 30 liter, hva er betydningen av å koke med kun 10 liter vann og så "spe ut" med rent vann til 30 liter, eller bruke 15/20 liter til "smakskok" og så spe ut til 30 liter. Forringes kvaliteten av dette og forringes den mindre og mindre jo nærmere 30-liters kok du kommer?

Så noen si "legg til 20 gram per item på hop-bill" når du koker med redusert mengde og så vannet ut men litt usikker på hva tommelfingerreglene er...

La mg si det slik - vi brukte fryktelig mye tid på å vente på vannkoking sist runde når vi kokte med 30 liter og reduserer gjerne mye av den ventetiden.....
 
Bare husk å korrigere for humle utnyttelsen i henhold til vørter styrken


Sent from my iPhone using Tapatalk 2
 
Ein annan praktisk detalj er at vørteret kokar heftigare over di tjukkare vørteret er. Ei panna med tjukt ekstraktvørter er som ein treåring med adhd. Du kan ikkje sleppa ho med augene, og når du trur du har steinkontroll så skjer det likevel...
 
Oki - lekte litt med kalkulatoren ogulike kokemengder... Ser at man må gå på med forholdsvis store bitterhumle mengder...

Er det eneste påvirkning? Smaks og aromahumle uendret?
 
koker du mindre mengder ekstrakt/sukker, får du bedre utbytte av humlen, tilsett meste parten av ekstrakt helt i slutten av koketiden.. I Beersmith kan du regne ut dette.
 
Tilbake
Topp