To angrepsmuligheter her: sett deg inn i dette ved å lese deg opp på nettet eller i bøker eller last ned noe software slik jeg gjorde når jeg startet. Bruker fortsatt Brewmate og er godt fornøyd med den.
Eksempel på regnestykke: mesk med kg malt x 2,5 liter vann. Malten binder til seg ca 1 liter pr kg. Så om det er f.eks. 6 kg så sitter du igjen med 6 x 2,5 = 15 (i mesk) minus 6 (sitter igjen i kornet) = 9 liter. Da må skylle med ca 21 liter for å sitte igjen med 30 liter til kok. 3 av disse mister du til avdamping (10%). 2 liter forsvinner i trub (det du ikke får med over til gjæringskaret). Da sitter du igjen med 25 liter i gjæringsdunken.
Du mister igså litt under kjøling (kald vørter tar mindre plass enn var vørter). Har ikke software her i sydenland. Men jeg tror tommelfingerregelen er 4%.
Oppsummert: du må nesten finregne litt (og justere for ditt utstyr) og notere underveis. Da kan du beregne enda bedre neste gang
Lykke til!