Ved tapping på fat, bør ølet settes kaldt og karboneres etter FG er nådd eller stå varmt en stund til?

Vanligvis etter FG er nådd og ølet er ferdig flasket så skal ølet stå varmt i 1-2 uker til. Dette er jo for at ølet skal få tid til å danne kullsyre fra naturlig karbonering. Jeg har nå gått over til fat og karbonerer med CO2 så jeg trenger ikke la brygget stå varmt og vente på natural karbonering. Men jeg lurer på om det er andre grunner til at man lar ølet stå varmt i perioden etter gjæringen er ferdig. Gjør dette til at ølen modnes noe mer, eller utvikler en bedre smak? Eller er dette helt enkelt bare for å danne kullsyre?

Så til dere som tapper på fat

1) Tapper dere ølet på fat, tømmer fatet for oksygen, starter karboneringen og setter ølet kaldt
eller
2) Tapper dere ølet på fat og lar det stå varmt i 1-2 uker til før dere tapper fatet for oksygen og starter karboneringen?
 

Per G

Norbrygg-medlem
Jeg går for "Tapper dere ølet på fat, tømmer fatet for oksygen, starter karboneringen og setter ølet kaldt"
 
Jeg går for "Tapper dere ølet på fat, tømmer fatet for oksygen, starter karboneringen og setter ølet kaldt"
Jeg gjorde det samme på det første brygget jeg tappet på fat. Det var Kinn sin Vestkyst, og jeg ble meget fornøyd med resultatet.
 

YngveKL

Norbrygg-medlem
Vanligvis etter FG er nådd og ølet er ferdig flasket så skal ølet stå varmt i 1-2 uker til. Dette er jo for at ølet skal få tid til å danne kullsyre fra naturlig karbonering. Jeg har nå gått over til fat og karbonerer med CO2 så jeg trenger ikke la brygget stå varmt og vente på natural karbonering. Men jeg lurer på om det er andre grunner til at man lar ølet stå varmt i perioden etter gjæringen er ferdig. Gjør dette til at ølen modnes noe mer, eller utvikler en bedre smak? Eller er dette helt enkelt bare for å danne kullsyre?

Så til dere som tapper på fat

1) Tapper dere ølet på fat, tømmer fatet for oksygen, starter karboneringen og setter ølet kaldt
eller
2) Tapper dere ølet på fat og lar det stå varmt i 1-2 uker til før dere tapper fatet for oksygen og starter karboneringen?
Ingen grunn til å la ølet stå varmt når du tvangskarbonerer :)
 

erikraude

Norbrygg-medlem
Vanligvis etter FG er nådd og ølet er ferdig flasket så skal ølet stå varmt i 1-2 uker til. Dette er jo for at ølet skal få tid til å danne kullsyre fra naturlig karbonering. Jeg har nå gått over til fat og karbonerer med CO2 så jeg trenger ikke la brygget stå varmt og vente på natural karbonering. Men jeg lurer på om det er andre grunner til at man lar ølet stå varmt i perioden etter gjæringen er ferdig. Gjør dette til at ølen modnes noe mer, eller utvikler en bedre smak? Eller er dette helt enkelt bare for å danne kullsyre?

Så til dere som tapper på fat

1) Tapper dere ølet på fat, tømmer fatet for oksygen, starter karboneringen og setter ølet kaldt
eller
2) Tapper dere ølet på fat og lar det stå varmt i 1-2 uker til før dere tapper fatet for oksygen og starter karboneringen?
Tøm det for oksygen før du fater, så blir det enda bedre.
 

Ekornskurken

Norbrygg-medlem
Tøm det for oksygen før du fater, så blir det enda bedre.
Visdomsord fra erikraude.
Den enkleste måten å sikre oksygenfritt fat mener jeg bestemt er å fylle et fat med starsan, og så presse starsan over på neste fat/i en bøtte eller annen egnet beholder med CO2. Når fatet er tomt, pleier jeg å sikre at det faktisk er tomt ved å snu det tomme fatet opp ned slik at overtrykksventilen blir laveste punkt og trekke litt i den så en blir kvitt eventuelle rester.
 

MonoBryggeriet

Norbrygg-medlem
Visdomsord fra erikraude.
Den enkleste måten å sikre oksygenfritt fat mener jeg bestemt er å fylle et fat med starsan, og så presse starsan over på neste fat/i en bøtte eller annen egnet beholder med CO2. Når fatet er tomt, pleier jeg å sikre at det faktisk er tomt ved å snu det tomme fatet opp ned slik at overtrykksventilen blir laveste punkt og trekke litt i den så en blir kvitt eventuelle rester.
Godt tips! Har aldri snudd fatet slik for å være sikker! :beercheers:
 
Topp