Vienna Lager; Meske pH

Terje J

Norbrygg-medlem
Skal brygge min første Vienna Lager til uken og har blitt litt usikker mht pH justering av mesken, M Brungard (Brew'n water) indikerer meske pH=5.2 (rom temp) og gjerne bruk av melkesyre for å senke pH, mens andre indikerer ph=5.6 og karbonat for å øke pH for en mørkere lager som vienna.
Har lagt opp til 2g sulfat og 6g klorid i meskevannet (24l batch) for å fremheve maltsmaken (pH lik 5.4)
Noen som har formeninger og erfaringer hvor jeg bør jeg bør justere meg inn??
 
Ha i 2-3% Acidulated malt så treffer du nok bra på pH
Så da mener du at jeg skal ned mot 5.2 og ikke opp mot 5.6, i såfall vil pH i mesken bli rundt 4.9 (antar ca 0.3 lavere ved 65gr) no som kan gi en skarpere og syrligere smak i ølet ifølge noen eksperter.... Personlig ville jeg tro at for en mørkere lager med fremhevet maltsmak burde man gå andre veien??
 
Skal brygge min første Vienna Lager til uken og har blitt litt usikker mht pH justering av mesken, M Brungard (Brew'n water) indikerer meske pH=5.2 (rom temp) og gjerne bruk av melkesyre for å senke pH, mens andre indikerer ph=5.6 og karbonat for å øke pH for en mørkere lager som vienna.
Har lagt opp til 2g sulfat og 6g klorid i meskevannet (24l batch) for å fremheve maltsmaken (pH lik 5.4)
Noen som har formeninger og erfaringer hvor jeg bør jeg bør justere meg inn??
Oppskrift på denne?
 
Oppskrift på denne?

2.30 kg CHÂTEAU MUNICH (25.0 EBC) Grain 4 38.5 %
2.30 kg Vienna Malt (6.0 EBC) Grain 5 38.5 %
1.10 kg Pilsner (3.3 EBC) Grain 6 18.4 %
0.15 kg Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 7 2.5 %
0.07 kg Carafa Special II (900.0 EBC) Grain 8 1.1 % (tilsetttes ved utmesk)
0.07 kg Melanoidin (Weyermann) (70.0 EBC) Grain 9 1.1 %
40.00 g Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %] - Boil 60.0 min Hop 10 19.4 IBUs
0.58 Items Protafloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 11 -
1.38 tsp Yeast Nutrient (Boil 15.0 mins) Other 12 -
25.00 g Hallertauer Mittelfrueh [4.70 %] - Boil 10.0 min Hop 13 4.4 IBUs
3L starter German Bock Lager (White Labs #WLP833)
 
Så da mener du at jeg skal ned mot 5.2 og ikke opp mot 5.6, i såfall vil pH i mesken bli rundt 4.9 (antar ca 0.3 lavere ved 65gr) no som kan gi en skarpere og syrligere smak i ølet ifølge noen eksperter.... Personlig ville jeg tro at for en mørkere lager med fremhevet maltsmak burde man gå andre veien??


Ca 5.2 i rom temp ja
 
@Bårdd har du tips, ser at du har god peil på Lager brygging :)
Brygger ikke wiener, men brygger en del oktoberøl. Det er flere veier til målet. bygge opp ølet i hovedsak rundt Wiener eller en blanding av munchener og pils. som regel brygger jeg lager på 100% basemalt og det er etter min mening kanskje det beste. Men det forutsetter, slik jeg ser det, at man dekokterer. Dersom man brygger uten dekoksjon ville jeg brukt 300 gram krystallmalt 100-150 ebc på 20 liter. Svært mange oppskrifter er etter min mening altfor kompliserte når det gjelder maltsammensetningen.

Når det gjelder PH er jeg fornøyd om den ligger mellom 5.2-5.5. Ikke noe 5.2 stress hos meg. Er litt mer nøye på pils. der vil jeg gjerne ned på 5.2-5.3.

mvh
Bårdd
 
Brygger ikke wiener, men brygger en del oktoberøl. Det er flere veier til målet. bygge opp ølet i hovedsak rundt Wiener eller en blanding av munchener og pils. som regel brygger jeg lager på 100% basemalt og det er etter min mening kanskje det beste. Men det forutsetter, slik jeg ser det, at man dekokterer. Dersom man brygger uten dekoksjon ville jeg brukt 300 gram krystallmalt 100-150 ebc på 20 liter. Svært mange oppskrifter er etter min mening altfor kompliserte når det gjelder maltsammensetningen.

Når det gjelder PH er jeg fornøyd om den ligger mellom 5.2-5.5. Ikke noe 5.2 stress hos meg. Er litt mer nøye på pils. der vil jeg gjerne ned på 5.2-5.3.

mvh
Bårdd
Takker, siden det blir min første tenker jeg å begynne uten dekoksjon, ønsker også et øl med bra maltfylde men allikevel et lettdrikkelig øl, derfor ikke noe mørk crystallmalt...carafa for å justere fargen, stresser ikke formye med pHen da, sålenge den er innafor 5.2-5.5....
 
Tilbake
Topp