Leho
Norbrygg-medlem
Hei alle bryggere
Jeg lurer på om noen har erfaring med å bruke villgjær fra tapping av bjørkesevje til å gjære vørteren?
Har en dunk med slikt stående på vaskerommet. Ble brygget i slutten av mars og nå, medio mai, har det bygget seg opp en anselig krausen på toppen av væsken, hvor det meste av skummet er ganske brunt, mens det også er et mindre område med klar hvitt skum.
Prosedyren var omtrent slik: Bryget en straight pale ale oppskrift, men istedenfor å pitche gjær, hadde jeg satt et par liter rå bjørkesevje i en gjenomsiktig glassbolle i romtemp., med tilgang til ettermiddagssol, et par dager i forveien. Den gikk fra å være temmelig klar til å bli helt melkehvit. Helte dette i nedkjølt vørter og ventet spent. Etter et par dager dukket det opp noen hvite prikker på toppen av karet, etter en ukes tid var det dekket av hvitt skum. Nå, halannen måned etter at det første skummet kom, er det et 3-4 cm tykt lag, som minner om krausen fra en overgjær, på vørteren. Veldig spent på hvordan dette vil gå ti slutt...
Jeg lurer på om noen har erfaring med å bruke villgjær fra tapping av bjørkesevje til å gjære vørteren?
Har en dunk med slikt stående på vaskerommet. Ble brygget i slutten av mars og nå, medio mai, har det bygget seg opp en anselig krausen på toppen av væsken, hvor det meste av skummet er ganske brunt, mens det også er et mindre område med klar hvitt skum.
Prosedyren var omtrent slik: Bryget en straight pale ale oppskrift, men istedenfor å pitche gjær, hadde jeg satt et par liter rå bjørkesevje i en gjenomsiktig glassbolle i romtemp., med tilgang til ettermiddagssol, et par dager i forveien. Den gikk fra å være temmelig klar til å bli helt melkehvit. Helte dette i nedkjølt vørter og ventet spent. Etter et par dager dukket det opp noen hvite prikker på toppen av karet, etter en ukes tid var det dekket av hvitt skum. Nå, halannen måned etter at det første skummet kom, er det et 3-4 cm tykt lag, som minner om krausen fra en overgjær, på vørteren. Veldig spent på hvordan dette vil gå ti slutt...