Kjøpte min første allrounder i fjor sommer, og i år pådro jeg med noe greier i rustfritt fra Grimstad.... Måten jeg bruker tanker som tåler trykk på re som følger:
1. Gjærer ut 75-80% uten trykk med tempkontroll for å få en smaksprofil som stemmer med "sånn det alltid har gjort".
2. Lukker spundventil, og lar trykk gå til 1-1.5 bar ved 20C (gått ned til 1 bar nå som jeg oppdaget at den fancy ølduppen (float hydrometeret) bare er godkjent til 1 bar trykk.
3. Coldcrasher ved 2C i noen dager og etterjusterer til 0,8 bar med CO2. Så overfører til fat og boks. I år har det også blitt gjærdumping.
Jeg er ikke interessert i å gjøre hovedgjæring under trykk. Dette pga en helt annen profil på biproduktene fra gjæren. Dette er kjemi, og når du øker partialtrykket av CO2 endrer du på likevekter og favoriserer noen reaksjonsveier og undertrykker andre. Uten å gå for mye inn i detaljer som jeg uansett ikke har satt meg veldig grundig inn i. Ønsker ikke å starte med blanke ark for å lete meg fram til en akseptabel smaksprofil, men heller lene meg på den kollektive kunnskapen som er kjent med århundrer med ølbrygging.
Å kunne karbonere på tank har hevet kvaliteten på ølet jeg lager. Sukkerkarbonering gir mye grums, og det er lite ønskelig når man skal drikke øl rett av boks/flaske Prosessen er mer rasjonell og enkel for min del, med et bedre sluttresultat. Og det er raskere drikkeklart. Ikke det at jeg er utålmodig, men det er en refleksjon av en forbedret prosess.
1. Gjærer ut 75-80% uten trykk med tempkontroll for å få en smaksprofil som stemmer med "sånn det alltid har gjort".
2. Lukker spundventil, og lar trykk gå til 1-1.5 bar ved 20C (gått ned til 1 bar nå som jeg oppdaget at den fancy ølduppen (float hydrometeret) bare er godkjent til 1 bar trykk.
3. Coldcrasher ved 2C i noen dager og etterjusterer til 0,8 bar med CO2. Så overfører til fat og boks. I år har det også blitt gjærdumping.
Jeg er ikke interessert i å gjøre hovedgjæring under trykk. Dette pga en helt annen profil på biproduktene fra gjæren. Dette er kjemi, og når du øker partialtrykket av CO2 endrer du på likevekter og favoriserer noen reaksjonsveier og undertrykker andre. Uten å gå for mye inn i detaljer som jeg uansett ikke har satt meg veldig grundig inn i. Ønsker ikke å starte med blanke ark for å lete meg fram til en akseptabel smaksprofil, men heller lene meg på den kollektive kunnskapen som er kjent med århundrer med ølbrygging.
Å kunne karbonere på tank har hevet kvaliteten på ølet jeg lager. Sukkerkarbonering gir mye grums, og det er lite ønskelig når man skal drikke øl rett av boks/flaske Prosessen er mer rasjonell og enkel for min del, med et bedre sluttresultat. Og det er raskere drikkeklart. Ikke det at jeg er utålmodig, men det er en refleksjon av en forbedret prosess.