Hei, jeg er nybegynner innen ølbrygging, foreløpig med en batch på samvittigheten. Mitt første forsøk var en IPA ekstrakt, som jeg selv synes ble fenomenalt god. Min batch nr 2 tenkte jeg skulle være en weissbier. I går satte jeg en bavaria weissbier fra bryggselv (http://www.bryggselv.no/products/bryggselv-bavaria-weissbier-3kg) og en wyeast weihenstephan (http://www.bryggselv.no/products/wyeast-3068-weihenstephan-weizen). Alt gikk rimelig greit, og i dag har det begynt å gjære i karet. Men mens det luktet god vørter av forrige batch (når jeg sniffet rundt gjærlåsen når det poppet), lukter det ikke noe godt denne gangen - heller egg-aktig. Er det noen som har vært borti dette? Betyr det at jeg har fått en infeksjon i vørteren (det er kun ca. 24 timer siden den ble satt)?
Etter å ha grublet litt lurer jeg på om noe av dette kan ha noe med saken å gjøre?
* Jeg blandet ekstrakten og vann og lot dette stå i ca. tre timer før jeg blandet i gjæren. Dette fordi jeg oppdaget for sent at gjæren trengte tre timer på å bli klar. For å hindre infeksjon satte jeg på en gjærlås slik at ikke luft slapp inn i de timene den sto og ventet på at gjæren skulle bli klar.
* Forrige gang brukte jeg en svamp til å desinfisere, og jeg brukte samme svamp denne gangen. Den lå da i en starsan-blanding og jeg brukte den til å gni litt på ting og tang som jeg ville desinfisere. Er dette kanskje noe man bør unngå? Og heller bare spraye? Jeg ble usikker på om kanskje noen ørsmåbiter av svampen kan ha løsnet.. svampen jeg brukte er en typisk kjøkkensvamp som har en grønn "bust" på den ene siden av svampen, som man kan bruke til å skrape gryter osv. Det er denne grønne siden jeg lurer på om kan ha gått litt i oppløsning og smittet over på desinfisert utstyr..
* Og sist, men ikke minst: Sist gang jeg brukte starsan kan jeg ikke huske at den luktet noe særlig, men denne gangen innbiller jeg meg at starsan-oppløsningen luktet litt egg-aktig.. Er dette vanlig? Jeg har bare hatt den i ca. et halvt år så den burde ikke ha gått ut på dato eller lign. (hvis det finnes best før på den slags produkter..)
Takknemlig for alle som kan gi meg noen tips til dette laaange innlegget! :attevar:
Etter å ha grublet litt lurer jeg på om noe av dette kan ha noe med saken å gjøre?
* Jeg blandet ekstrakten og vann og lot dette stå i ca. tre timer før jeg blandet i gjæren. Dette fordi jeg oppdaget for sent at gjæren trengte tre timer på å bli klar. For å hindre infeksjon satte jeg på en gjærlås slik at ikke luft slapp inn i de timene den sto og ventet på at gjæren skulle bli klar.
* Forrige gang brukte jeg en svamp til å desinfisere, og jeg brukte samme svamp denne gangen. Den lå da i en starsan-blanding og jeg brukte den til å gni litt på ting og tang som jeg ville desinfisere. Er dette kanskje noe man bør unngå? Og heller bare spraye? Jeg ble usikker på om kanskje noen ørsmåbiter av svampen kan ha løsnet.. svampen jeg brukte er en typisk kjøkkensvamp som har en grønn "bust" på den ene siden av svampen, som man kan bruke til å skrape gryter osv. Det er denne grønne siden jeg lurer på om kan ha gått litt i oppløsning og smittet over på desinfisert utstyr..
* Og sist, men ikke minst: Sist gang jeg brukte starsan kan jeg ikke huske at den luktet noe særlig, men denne gangen innbiller jeg meg at starsan-oppløsningen luktet litt egg-aktig.. Er dette vanlig? Jeg har bare hatt den i ca. et halvt år så den burde ikke ha gått ut på dato eller lign. (hvis det finnes best før på den slags produkter..)
Takknemlig for alle som kan gi meg noen tips til dette laaange innlegget! :attevar: