1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Vørtervekt under gjæring

En tråd i 'DIY' startet av Dag Hovland, 16 Okt 2019.

  1. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Løseligheten av CO2 i vann er ca 1,7 g/L så du må legge til det til det du finner fra vekttapet for å få mengden alkohol dannet.
     
  2. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Hadde det vært mulig å se en «logg» på vekt/gjæring? Jeg ser liksom ikke helt for meg hvordan dette brukes sånn rent praktisk!
     
  3. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det er jo en svært enkel måte å få opp gjæringskurven på. Og uten å åpne gjæringsfatet for prøvetaking.
     
    Ekornskurken liker dette.
  4. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Ja! Nettopp. Det virker jo svært praktisk å benytte vekt. Dette er en metode jeg gjerne kunne tenke meg å benytte selv. Derfor hadde det vært kult å se resultatene av en slik gjennomføring. Blant annet for å se hvordan man skulle tolke tallene, se på hvor nøyaktig vekt man må ha, etc.
     
  5. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg har ikke plottet gjæringsløpet på mange år så de gamle kurvene ligger vel på en harddisk som er kastet forlengst. Men jeg husker at de ble veldig bra. Jeg bruker ei vekt som har 60 kg kapasitet og måler med 20 g intervall. Opprinnelig hadde jeg ei med samme kapasitet og 10 g måleintervall. Men det blir en del dyrere.
     
    Ekornskurken liker dette.
  6. Dag Hovland

    Dag Hovland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Loggen fra den ene batchen jeg har prøvd dette på med formler ligger her: julebokk-sg-vekt
    Målte SG med hydrometer og vekt med ei badevekt én gang hver dag, og regnet så ut produsert alkohol fra begge deler.

    Volumet leste jeg bare av på gjæringskaret første dag, og trakk fra for hydrometermålingene underveis.

    Jeg brukte en ganske dårlig badevekt med oppgitt usikkerhet 100 gram, men tror egentlig den er dårligere enn det. Tror det er grunnen til den rare målingen på dag 5, som er den samme som dag 4.

    Jeg må dele den beregna alkoholen fra vekta på to, og skjønner ikke hvorfor. Etter denne delinga, og med unntak for dag 5, blir resultatet ganske fint.

    Jeg har ikke tatt høyde for CO2 som blir igjen i øl og headspace i gjæringskaret, men det er vesentlig mindre enn måleusikkerheten på vekta, så er ikke noe poeng før jeg får bedre vekt.

    ABV fra SG formelen er tatt fra brewersfriend.
     
    Ekornskurken liker dette.
  7. Dag Hovland

    Dag Hovland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Argh. Det er noe som ikke stemmer med justeringa for ølet som jeg tok ut til hydrometer-målinger. Hadde vært veldig bra å se noen andres logger, spesielt gjort med bedre vekt...
     
  8. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Anbefaler å gjøre dette uten å ta ut prøver underveis for å fjerne feilkilder. Ta OG og startvekta (inklusive gjærstarter selvsagt). Så tar du vektmålinger underveis til konstant vekt. På sluttvekta tar du FG. Så kan du sammenligne verdiene fra de to beregningene. Når du får dette til å stemme kan du begynne å introdusere disse prøveuttakene underveis og korrigere.
     
    Dag Hovland liker dette.

Del denne siden