Forsøkte nytt oppsett med whirlpool og pumpe under gårsdagens bryggesesjon, i et forsøk på å samle humle og trub i en fin haug i midten av gryten. Resultatet ble i stedet et gele-aktig lag med humle etter avtapping, se bilde.
Prosessen var slik: 1/4 teskje super moss de siste 15 minuttene av koket av ca 23 liter vørter. 150g pellets i gryten. Resirkuleringen ble satt i gang samtidig med at jeg åpnet for vannet til kjølespiralen. Når vørteren holdt 21 grader, tok jeg ut kjølespiralen, og holdt whirlpool-røret inn til siden av kjelen i ca. 5 minutter, slik at jeg fikk en fin rotasjon i karet. Så skrudde jeg av pumpen og tok ut kjølespiralen. Lokket ble satt på, og den stod i ro i ca. 1 time før avtappingen. Avtappingen ble gjort ganske sakte. Legger til at det ikke er noe som lager turbulens i gryten, bortsett eventuelt fra ende-mutteren til den 3-delte kranen.
Hva bør jeg gjøre annerledes for å få samlet humlen og truben i en fin haug i midten? Problemet er vel først og fremst at jeg måtte tømme ut unødig mye vørter, ca. 3-4 liter. Ikke noe veldig stort problem altså, men kjekt hvis det kan reduseres. Vørteren i gjæringskaret ble veldig klar og fin. Tidligere har jeg brukt ca. en halv teskje med super moss, og fått samme resultat, men da med røring for hånd med spiralkjøleren. Derfor kuttet jeg ned denne mengden til det halve, uten at det påvirket resultatet.
Oppsettet: 36 liters gryte, kjølespiral og whirlpoolrør i stål, march H375 pumpe, 1/2" kraner, slanger og hurtigkoblinger.
Prosessen var slik: 1/4 teskje super moss de siste 15 minuttene av koket av ca 23 liter vørter. 150g pellets i gryten. Resirkuleringen ble satt i gang samtidig med at jeg åpnet for vannet til kjølespiralen. Når vørteren holdt 21 grader, tok jeg ut kjølespiralen, og holdt whirlpool-røret inn til siden av kjelen i ca. 5 minutter, slik at jeg fikk en fin rotasjon i karet. Så skrudde jeg av pumpen og tok ut kjølespiralen. Lokket ble satt på, og den stod i ro i ca. 1 time før avtappingen. Avtappingen ble gjort ganske sakte. Legger til at det ikke er noe som lager turbulens i gryten, bortsett eventuelt fra ende-mutteren til den 3-delte kranen.
Hva bør jeg gjøre annerledes for å få samlet humlen og truben i en fin haug i midten? Problemet er vel først og fremst at jeg måtte tømme ut unødig mye vørter, ca. 3-4 liter. Ikke noe veldig stort problem altså, men kjekt hvis det kan reduseres. Vørteren i gjæringskaret ble veldig klar og fin. Tidligere har jeg brukt ca. en halv teskje med super moss, og fått samme resultat, men da med røring for hånd med spiralkjøleren. Derfor kuttet jeg ned denne mengden til det halve, uten at det påvirket resultatet.
Oppsettet: 36 liters gryte, kjølespiral og whirlpoolrør i stål, march H375 pumpe, 1/2" kraner, slanger og hurtigkoblinger.