WLP 028

Har prøvd meg på denne i en am. pale ale, inspirert av Voss Oregonian.
Lest mye bra om den, blant annet at den er en god topphøster. Nå eg tiden kommet for å prøve/begynne med det.

Ser det skrives at den er en god allround gjær, men, har noen prøvd den i porter?
Ser for meg at mine neste ales skal bli en god litt småbrent porter/stout, og en typisk engelsk ale med EKG (som eg ikkje har brygget med før). Blir dette alt for "feil" og kræsj?

Hva har dere brukt 028 til?

Ølbrygging: For en hobby!
 
Har prøvd meg på denne i en am. pale ale, inspirert av Voss Oregonian.
Lest mye bra om den, blant annet at den er en god topphøster. Nå eg tiden kommet for å prøve/begynne med det.

Ser det skrives at den er en god allround gjær, men, har noen prøvd den i porter?
Ser for meg at mine neste ales skal bli en god litt småbrent porter/stout, og en typisk engelsk ale med EKG (som eg ikkje har brygget med før). Blir dette alt for "feil" og kræsj?

Hva har dere brukt 028 til?

Ølbrygging: For en hobby!

028 kan brukes til alt vest for den britiske kanal:). Jeg har brukt den til det meste, og den har aldri blitt feil. Den kan gjæres ved ganske lave temperaturer for en veldig rein profil, og om du legger deg opp rundt 20 får du hyggelige britiske estere. Du kan rolig bruke den til de planlagte prosjektetene:). Og den er veldig gode venner med EKG; den er i det hele tatt flott hvis du vil ha fram humlesmaken i ølet.

Pitch på 17 grader, og la den etter hvert stige opp mot 20.

Og ja: Brygging er topp. Du blir ikke så fort ferdig med å utforske alt, nei:p.
 
028 kan brukes til alt vest for den britiske kanal:). Jeg har brukt den til det meste, og den har aldri blitt feil. Den kan gjæres ved ganske lave temperaturer for en veldig rein profil, og om du legger deg opp rundt 20 får du hyggelige britiske estere. Du kan rolig bruke den til de planlagte prosjektetene:). Og den er veldig gode venner med EKG; den er i det hele tatt flott hvis du vil ha fram humlesmaken i ølet.

Pitch på 17 grader, og la den etter hvert stige opp mot 20.

Og ja: Brygging er topp. Du blir ikke så fort ferdig med å utforske alt, nei:p.
028 for humlesmak? Altså, nå poster jeg etter en veldig hyggelig kveld med mye bra hjemmebrygg, men jeg mener da bestemt at jeg ikke har vært så fornøyd med 028 i den sammenhengen. Ellers liker jeg den kjempegodt, men skal jeg lage en bitter trekker jeg sørover på øya. Forvirra, nå. :p
 
028 for humlesmak? Altså, nå poster jeg etter en veldig hyggelig kveld med mye bra hjemmebrygg, men jeg mener da bestemt at jeg ikke har vært så fornøyd med 028 i den sammenhengen. Ellers liker jeg den kjempegodt, men skal jeg lage en bitter trekker jeg sørover på øya. Forvirra, nå. :p

Ulike erfaringer, da:). Men den er vel kjent for å være humlesnill. Mener Espen Lothe, som snakket varmt om den i vestkastepisode 14 (om engelsk øl), sa noe om det, også.

Ha sa ellers at det var en gjær han kunne tenkt seg å bruke om den hadde vært en bedre topphøster. Det synes jeg er litt rart; jeg har gode erfaringer med å topphøste den.

Nå har jeg landet på wlp013 og wyeast 1318 som "husgjærer", så jeg har ikke brukt den på en stund. Men den er en veldig fin all-roundgjær, synes jeg.
 
Ulike erfaringer, da:). Men den er vel kjent for å være humlesnill. Mener Espen Lothe, som snakket varmt om den i vestkastepisode 14 (om engelsk øl), sa noe om det, også.

Ha sa ellers at det var en gjær han kunne tenkt seg å bruke om den hadde vært en bedre topphøster. Det synes jeg er litt rart; jeg har gode erfaringer med å topphøste den.

Nå har jeg landet på wlp013 og wyeast 1318 som "husgjærer", så jeg har ikke brukt den på en stund. Men den er en veldig fin all-roundgjær, synes jeg.
Hmmm. Kanskje jeg må gi den et forsøk til. Jeg bruker den jo masse til alt jeg vil ha et maltfokus på, og det er jo det meste jeg brygger, men til bitterne mine, og de blir det jo noen av, går jeg til 013. Prøvde faktisk å bytte ut 013 med 028 i en batch, og blei ikke så fornøyd. Ikke et dårlig øl, men ikke det smaksbildet jeg ønska meg.
 
Hmmm. Kanskje jeg må gi den et forsøk til. Jeg bruker den jo masse til alt jeg vil ha et maltfokus på, og det er jo det meste jeg brygger, men til bitterne mine, og de blir det jo noen av, går jeg til 013. Prøvde faktisk å bytte ut 013 med 028 i en batch, og blei ikke så fornøyd. Ikke et dårlig øl, men ikke det smaksbildet jeg ønska meg.

013 ville jeg aldri finne på å be noen bytte ut:).

Men ellers er jo humlekarakteren avhengig av andre faktorer, også. Ph og saltmix er i alle fall viktige.
 
028 kan brukes til alt vest for den britiske kanal:). Jeg har brukt den til det meste, og den har aldri blitt feil. Den kan gjæres ved ganske lave temperaturer for en veldig rein profil, og om du legger deg opp rundt 20 får du hyggelige britiske estere. Du kan rolig bruke den til de planlagte prosjektetene:). Og den er veldig gode venner med EKG; den er i det hele tatt flott hvis du vil ha fram humlesmaken i ølet.

Pitch på 17 grader, og la den etter hvert stige opp mot 20.

Og ja: Brygging er topp. Du blir ikke så fort ferdig med å utforske alt, nei:p.

Takk for flotte svar. Den som gjærer nå er en fri variant av Sierra Nevadas Pale Ale med pale, crystal og Carahell malt og Chinook og masse Cascade. Den var i utgangspunktet en resteøl. Fant ut at eg ville prøve 028.
@erikraude har du smakt Voss Oregonian? Den er humledrevet som søren og er helt nydelig ;)

I utgangspunktet blir det en porter neste, usikker på oppskrift. Så vil eg se om eg lykkes med topphøstingsprosjektet før eg tørr å lage flere.

Noen spørsmål om topphøsting:
Eg skummet av i går etter halvannet døgn. Var gått fra 1.055 til ca 1.020 (62% att.).

Tenkte å høste i kveld. Pitchet for to og en halv dag siden (midnatt mellom torsdag og fredag). Bør eg vente til i morgen?

Har eg forstått det rett at om eg høster ca en dl så er det nok for et nytt normalsterkt øl? 6%? Uten starter innen 2 uker?

Fant denne videoen. Er teknikken her bra?
Ser du @Finn Berger har beskrevet prosessen bra i en annen tråd om 028 :)
 
Takk for flotte svar. Den som gjærer nå er en fri variant av Sierra Nevadas Pale Ale med pale, crystal og Carahell malt og Chinook og masse Cascade. Den var i utgangspunktet en resteøl. Fant ut at eg ville prøve 028.
@erikraude har du smakt Voss Oregonian? Den er humledrevet som søren og er helt nydelig ;)

I utgangspunktet blir det en porter neste, usikker på oppskrift. Så vil eg se om eg lykkes med topphøstingsprosjektet før eg tørr å lage flere.

Noen spørsmål om topphøsting:
Eg skummet av i går etter halvannet døgn. Var gått fra 1.055 til ca 1.020 (62% att.).

Tenkte å høste i kveld. Pitchet for to og en halv dag siden (midnatt mellom torsdag og fredag). Bør eg vente til i morgen?

Har eg forstått det rett at om eg høster ca en dl så er det nok for et nytt normalsterkt øl? 6%? Uten starter innen 2 uker?

Fant denne videoen. Er teknikken her bra?
Ser du @Finn Berger har beskrevet prosessen bra i en annen tråd om 028 :)
Nei, jeg holder meg i all hovedsak unna alt som minner om feil side av dammen. Og humledrevne øl er virkelig ikke min greie, bortsett fra noen bittere, men de får stort sett alle humla si tidlig i kok. Jeg tror det er derfor jeg er så glad i 028, i de aller fleste ølene mine passer den perfekt. :)
 
Takk for flotte svar. Den som gjærer nå er en fri variant av Sierra Nevadas Pale Ale med pale, crystal og Carahell malt og Chinook og masse Cascade. Den var i utgangspunktet en resteøl. Fant ut at eg ville prøve 028.
@erikraude har du smakt Voss Oregonian? Den er humledrevet som søren og er helt nydelig ;)

I utgangspunktet blir det en porter neste, usikker på oppskrift. Så vil eg se om eg lykkes med topphøstingsprosjektet før eg tørr å lage flere.

Noen spørsmål om topphøsting:
Eg skummet av i går etter halvannet døgn. Var gått fra 1.055 til ca 1.020 (62% att.).

Tenkte å høste i kveld. Pitchet for to og en halv dag siden (midnatt mellom torsdag og fredag). Bør eg vente til i morgen?

Har eg forstått det rett at om eg høster ca en dl så er det nok for et nytt normalsterkt øl? 6%? Uten starter innen 2 uker?

Fant denne videoen. Er teknikken her bra?
Ser du @Finn Berger har beskrevet prosessen bra i en annen tråd om 028 :)

Jeg synes den gjæren han høster ser veldig løs ut - i alle fall sammenlignet med den "marengsdeigen" jeg får av wyeast 1318.

Jeg ville ikke tatt av lokket, bare vippet det opp. Og jeg synes har er rimelig slurvete med å holde hode og armer over gjæren, både i karet og i krukka.
 
Jeg synes den gjæren han høster ser veldig løs ut - i alle fall sammenlignet med den "marengsdeigen" jeg får av wyeast 1318.

Jeg ville ikke tatt av lokket, bare vippet det opp. Og jeg synes har er rimelig slurvete med å holde hode og armer over gjæren, både i karet og i krukka.

Men ellers er teknikk i orden? Spesielt dette med glass og oppbevaring?

@erikraude eg forstår mer hvorfor du mener det du gjør nå :)
 
Finnes det noen gode tørr-alternativer til 028 i britiske/skotske type øl?
Ligner Lallemand London, Nottingham evt. andre...
 
Finnes det noen gode tørr-alternativer til 028 i britiske/skotske type øl?
Ligner Lallemand London, Nottingham evt. andre...
Jeg kan ikke uttale meg om WLP028, men har skjønt at den er forholdsvis nøytral og at Nottingham er alternativet som ofte nevnes. Nottingham har litt høyere utgjæring, du kan vurdere å kompensere med å heve mesketemperatur en grad og 2.

Forøvrig bruker jeg denne for å finne noe som ligger i samme gata, når jeg leter etter gjær.
 
Tilbake
Topp