Vet det, men det jeg lurer på er om gjæren har tatt skade?Alkoholtoleranse og utgjæringsgrad er to forskjellige ting
Tror grensa på når du bør gjenbruke ikke har noen sammenheng med verdien på alkoholtoleranse, så ja, du bør regne med at den har tatt skade og kjøpe ny neste gang.Vet det, men det jeg lurer på er om gjæren har tatt skade?
Hva slags øl, og hvilken temperatur meska du på? Hvor mye høyere enn 80%? Hvor lang tid tok gjæringsprosessen?Har fått utgjæring høyere enn vanlig med denne gjæren (over 80%). Alkoholinnholdet ble på 6%. Noen som vet om det er innafor begrepet «alkoholtoleranse medium» med tanke på å ta vare på gjæren?
British Golden Ale. Mesket på 64 grader. OG 1.056. FG 1.010. Skulle vel bli 82 %. Fikk høyere effektivitet under mesking enn planlagt. Normalt gjæringsforløp på 17,5 - 18 grader. Flasket etter 15 dager. Vørteren smakte og duftet veldig bra.Hva slags øl, og hvilken temperatur meska du på? Hvor mye høyere enn 80%? Hvor lang tid tok gjæringsprosessen?
Jeg vil ikke uten videre si at det er noe galt med denne gjæren, men det kan være at det er en dårlig ide å bruke den videre.
Det er riktignok lenge sida jeg har brukt 013, men jeg synes ikke det der høres unormalt ut. Jeg har hatt den helt oppe i 84%. Jeg hadde nok ikke hatt noen skrupler med å gjenbruke den gjæren.British Golden Ale. Mesket på 64 grader. OG 1.056. FG 1.010. Fikk høyere effektivitet under mesking enn planlagt. Normalt gjæringsforløp på 17,5 - 18 grader. Flasket etter 15 dager. Vørteren smakte og duftet veldig bra.
Hvor legger du grensa på alkohol i ølet? Jeg trodde de små mutantene dukka opp en masse rundt 5,5 % eller deromkring.Det er riktignok lenge sida jeg har brukt 013, men jeg synes ikke det der høres unormalt ut. Jeg har hatt den helt oppe i 84%. Jeg hadde nok ikke hatt noen skrupler med å gjenbruke den gjæren.
Du har rett i at læreboka sier du ikke skal gjenbruke gjær fra sterkere øl. Trur det har vært vanlig å relatere det til OG, og da til 1.060. Men jeg trur det der - som mye annet - er overdrevet.Hvor legger du grensa på alkohol i ølet? Jeg trodde de små mutantene dukka opp en masse rundt 5,5 % eller deromkring.
Jeg mener å ha lest du får ganske greit med mutasjoner gjennom en gjæring med høy alkoholprosent, så jeg gjenbruker bare fra startere eller normalstyrke.Du har rett i at læreboka sier du ikke skal gjenbruke gjær fra sterkere øl. Trur det har vært vanlig å relatere det til OG, og da til 1.060. Men jeg trur det der - som mye annet - er overdrevet.
Endringer vil uansett skje over tid når du gjenbruker gjær gjennom flere generasjoner. Bryggeriene følger med på hvordan gjæren presterer, og bytter gjær når det begynner å utvikle seg symptomer (eller de har avanserte laboatorier med metoder for å identifisere problemer). Brygger du sterkere øl, får du vel bare færre generasjoner ut av en stamme, men jeg tviler på at du trenger å hive gjær etter at den har vært gjennom én gjæring som endte på 6%. Jeg har etter hvert ingen skrupler med å bruke gjær med litt tvilsom fortid av dette slaget. (Men du kan sikkert finne en haug med gamle poster fra meg der jeg sterkt advarer mot gjenbruk av en sånn gjær.)
Jeg brygger ikke så mye øl som er sterkere enn 5,5, og veldig sjelden over 7,5. Så jeg har ikke tenkt så mye over det, men ett eller annet sted opp mot 7% ville jeg vel begynne å få kvaler. Men ellers kommer det litt an på hvordan prosessen har vært, også. En skal ikke se bare på alkoholstyrken, men på summen av stress gjæren har vært utsatt for. Så hvis gjæringsprosessen har vært grei, og jeg veit at utgangspunktet var mye og fin gjær, så ser jeg kanskje litt gjennom fingrene med at ølet "egentlig" er for sterkt.
Hvis gjæringsprosessen på en eller annen måte har vært problematisk, bruker jeg ikke gjæren om igjen sjøl om det bare er snakk om øl med moderat alkoholinnhold.
Forøvrig: Det er nok viktigere å stelle godt med gjæren før du tilsetter den enn å bekymre seg over hva den har vært gjennom i et (eller flere) tidligere liv. Jeg har stor tru på at du renser vekk mye dårlig karma om du setter en "vitalitetsstarter" på morran bryggedagen.
Det har du nok. Men det finnes en mengde bryggerier som brygger en såpass stor andel sterkt øl at de nesten er nødt til å gjenbruke gjær fra dem. Gjær er temmelig dyrt. Og det går visst bra - har jeg lest. (Eller hørt i podcast - trur Masterbrewers har hatt noe på det.)Jeg mener å ha lest du får ganske greit med mutasjoner gjennom en gjæring med høy alkoholprosent, så jeg gjenbruker bare fra startere eller normalstyrke.
Og det er så kjedelig å få en dårlig batch at jeg ikke syns det er verdt risikoen, ihvertfall når det bare koster meg en pakke gjær å forsikre meg hvis jeg ikke har gjær for gjenbruk.Det har du nok. Men det finnes en mengde bryggerier som brygger en såpass stor andel sterkt øl at de nesten er nødt til å gjenbruke gjær fra dem. Gjær er temmelig dyrt. Og det går visst bra - har jeg lest. (Eller hørt i podcast - trur Masterbrewers har hatt noe på det.)
Det er klart, for stor andel ninjaskilpadder i brygget er ikke bra, og det er helt sikkert "best practice" det du gjør. Og det er aldri dumt.
Nå blei jeg jo nysgjerrig. Bryggosofene har sjølsagt gjort noe relatert til dette. De har bl.a. testa gjær fra et 1.099-øl mot frisk gjær, og fant at det blei en liten forskjell: https://brulosophy.com/2018/05/28/f...sted-from-a-high-og-beer-exbeeriment-results/Og det er så kjedelig å få en dårlig batch at jeg ikke syns det er verdt risikoen, ihvertfall når det bare koster meg en pakke gjær å forsikre meg hvis jeg ikke har gjær for gjenbruk.
Topphøsting løser vel det problemet ganske greit.Jeg mener å ha lest du får ganske greit med mutasjoner gjennom en gjæring med høy alkoholprosent, så jeg gjenbruker bare fra startere eller normalstyrke.
Ja, for de fjærene som er gode topphøstere kan man jo det. Men hadde trådstarter topphøsta?Topphøsting løser vel det problemet ganske greit.
NeiJa, for de fjærene som er gode topphøstere kan man jo det. Men hadde trådstarter topphøsta?
På 64 grader er 82% omtrent som forventet med WLP013.British Golden Ale. Mesket på 64 grader. OG 1.056. FG 1.010. Skulle vel bli 82 %. Fikk høyere effektivitet under mesking enn planlagt. Normalt gjæringsforløp på 17,5 - 18 grader. Flasket etter 15 dager. Vørteren smakte og duftet veldig bra.