WLP013 - «alkoholtoleranse medium»

bjornwaa

Norbrygg-medlem
Har fått utgjæring høyere enn vanlig med denne gjæren (over 80%). Alkoholinnholdet ble på 6%. Noen som vet om det er innafor begrepet «alkoholtoleranse medium» med tanke på å ta vare på gjæren?
 
Sist redigert:
Har fått utgjæring høyere enn vanlig med denne gjæren (over 80%). Alkoholinnholdet ble på 6%. Noen som vet om det er innafor begrepet «alkoholtoleranse medium» med tanke på å ta vare på gjæren?
Hva slags øl, og hvilken temperatur meska du på? Hvor mye høyere enn 80%? Hvor lang tid tok gjæringsprosessen?

Jeg vil ikke uten videre si at det er noe galt med denne gjæren, men det kan være at det er en dårlig ide å bruke den videre.
 
Hva slags øl, og hvilken temperatur meska du på? Hvor mye høyere enn 80%? Hvor lang tid tok gjæringsprosessen?

Jeg vil ikke uten videre si at det er noe galt med denne gjæren, men det kan være at det er en dårlig ide å bruke den videre.
British Golden Ale. Mesket på 64 grader. OG 1.056. FG 1.010. Skulle vel bli 82 %. Fikk høyere effektivitet under mesking enn planlagt. Normalt gjæringsforløp på 17,5 - 18 grader. Flasket etter 15 dager. Vørteren smakte og duftet veldig bra.
 
British Golden Ale. Mesket på 64 grader. OG 1.056. FG 1.010. Fikk høyere effektivitet under mesking enn planlagt. Normalt gjæringsforløp på 17,5 - 18 grader. Flasket etter 15 dager. Vørteren smakte og duftet veldig bra.
Det er riktignok lenge sida jeg har brukt 013, men jeg synes ikke det der høres unormalt ut. Jeg har hatt den helt oppe i 84%. Jeg hadde nok ikke hatt noen skrupler med å gjenbruke den gjæren.
 
Det er riktignok lenge sida jeg har brukt 013, men jeg synes ikke det der høres unormalt ut. Jeg har hatt den helt oppe i 84%. Jeg hadde nok ikke hatt noen skrupler med å gjenbruke den gjæren.
Hvor legger du grensa på alkohol i ølet? Jeg trodde de små mutantene dukka opp en masse rundt 5,5 % eller deromkring.
 
Hvor legger du grensa på alkohol i ølet? Jeg trodde de små mutantene dukka opp en masse rundt 5,5 % eller deromkring.
Du har rett i at læreboka sier du ikke skal gjenbruke gjær fra sterkere øl. Trur det har vært vanlig å relatere det til OG, og da til 1.060. Men jeg trur det der - som mye annet - er overdrevet.

Endringer vil uansett skje over tid når du gjenbruker gjær gjennom flere generasjoner. Bryggeriene følger med på hvordan gjæren presterer, og bytter gjær når det begynner å utvikle seg symptomer (eller de har avanserte laboatorier med metoder for å identifisere problemer). Brygger du sterkere øl, får du vel bare færre generasjoner ut av en stamme, men jeg tviler på at du trenger å hive gjær etter at den har vært gjennom én gjæring som endte på 6%. Jeg har etter hvert ingen skrupler med å bruke gjær med litt tvilsom fortid av dette slaget. (Men du kan sikkert finne en haug med gamle poster fra meg der jeg sterkt advarer mot gjenbruk av en sånn gjær:).)

Jeg brygger ikke så mye øl som er sterkere enn 5,5, og veldig sjelden over 7,5. Så jeg har ikke tenkt så mye over det, men ett eller annet sted opp mot 7% ville jeg vel begynne å få kvaler. Men ellers kommer det litt an på hvordan prosessen har vært, også. En skal ikke se bare på alkoholstyrken, men på summen av stress gjæren har vært utsatt for. Så hvis gjæringsprosessen har vært grei, og jeg veit at utgangspunktet var mye og fin gjær, så ser jeg kanskje litt gjennom fingrene med at ølet "egentlig" er for sterkt. Det er nå ellers situasjonsavhengig, også.

Hvis gjæringsprosessen på en eller annen måte har vært problematisk, bruker jeg ikke gjæren om igjen sjøl om det bare er snakk om øl med moderat alkoholinnhold.

Forøvrig: Det er nok viktigere å stelle godt med gjæren før du tilsetter den enn å bekymre seg over hva den har vært gjennom i et (eller flere) tidligere liv. Jeg har stor tru på at du renser vekk mye dårlig karma om du setter en "vitalitetsstarter" på morran bryggedagen.
 
Sist redigert:
Du har rett i at læreboka sier du ikke skal gjenbruke gjær fra sterkere øl. Trur det har vært vanlig å relatere det til OG, og da til 1.060. Men jeg trur det der - som mye annet - er overdrevet.

Endringer vil uansett skje over tid når du gjenbruker gjær gjennom flere generasjoner. Bryggeriene følger med på hvordan gjæren presterer, og bytter gjær når det begynner å utvikle seg symptomer (eller de har avanserte laboatorier med metoder for å identifisere problemer). Brygger du sterkere øl, får du vel bare færre generasjoner ut av en stamme, men jeg tviler på at du trenger å hive gjær etter at den har vært gjennom én gjæring som endte på 6%. Jeg har etter hvert ingen skrupler med å bruke gjær med litt tvilsom fortid av dette slaget. (Men du kan sikkert finne en haug med gamle poster fra meg der jeg sterkt advarer mot gjenbruk av en sånn gjær:).)

Jeg brygger ikke så mye øl som er sterkere enn 5,5, og veldig sjelden over 7,5. Så jeg har ikke tenkt så mye over det, men ett eller annet sted opp mot 7% ville jeg vel begynne å få kvaler. Men ellers kommer det litt an på hvordan prosessen har vært, også. En skal ikke se bare på alkoholstyrken, men på summen av stress gjæren har vært utsatt for. Så hvis gjæringsprosessen har vært grei, og jeg veit at utgangspunktet var mye og fin gjær, så ser jeg kanskje litt gjennom fingrene med at ølet "egentlig" er for sterkt.

Hvis gjæringsprosessen på en eller annen måte har vært problematisk, bruker jeg ikke gjæren om igjen sjøl om det bare er snakk om øl med moderat alkoholinnhold.

Forøvrig: Det er nok viktigere å stelle godt med gjæren før du tilsetter den enn å bekymre seg over hva den har vært gjennom i et (eller flere) tidligere liv. Jeg har stor tru på at du renser vekk mye dårlig karma om du setter en "vitalitetsstarter" på morran bryggedagen.
Jeg mener å ha lest du får ganske greit med mutasjoner gjennom en gjæring med høy alkoholprosent, så jeg gjenbruker bare fra startere eller normalstyrke.
 
Jeg mener å ha lest du får ganske greit med mutasjoner gjennom en gjæring med høy alkoholprosent, så jeg gjenbruker bare fra startere eller normalstyrke.
Det har du nok:). Men det finnes en mengde bryggerier som brygger en såpass stor andel sterkt øl at de nesten er nødt til å gjenbruke gjær fra dem. Gjær er temmelig dyrt. Og det går visst bra - har jeg lest:). (Eller hørt i podcast - trur Masterbrewers har hatt noe på det.)

Det er klart, for stor andel ninjaskilpadder i brygget er ikke bra, og det er helt sikkert "best practice" det du gjør. Og det er aldri dumt:).
 
Det har du nok:). Men det finnes en mengde bryggerier som brygger en såpass stor andel sterkt øl at de nesten er nødt til å gjenbruke gjær fra dem. Gjær er temmelig dyrt. Og det går visst bra - har jeg lest:). (Eller hørt i podcast - trur Masterbrewers har hatt noe på det.)

Det er klart, for stor andel ninjaskilpadder i brygget er ikke bra, og det er helt sikkert "best practice" det du gjør. Og det er aldri dumt:).
Og det er så kjedelig å få en dårlig batch at jeg ikke syns det er verdt risikoen, ihvertfall når det bare koster meg en pakke gjær å forsikre meg hvis jeg ikke har gjær for gjenbruk.
 
Og det er så kjedelig å få en dårlig batch at jeg ikke syns det er verdt risikoen, ihvertfall når det bare koster meg en pakke gjær å forsikre meg hvis jeg ikke har gjær for gjenbruk.
Nå blei jeg jo nysgjerrig. Bryggosofene har sjølsagt gjort noe relatert til dette. De har bl.a. testa gjær fra et 1.099-øl mot frisk gjær, og fant at det blei en liten forskjell: https://brulosophy.com/2018/05/28/f...sted-from-a-high-og-beer-exbeeriment-results/
Podcast: https://brulosophy.libsyn.com/episode-133-reusing-yeast-from-a-high-og-batch

Diskusjon om gjenbruk generelt: https://brulosophy.libsyn.com/episode-182-exbeerience-harvesting-reusing-yeast
 
Tilbake
Topp