WLP013 og svovel

Finn Berger

Moderator
WLP013 er den gjæren jeg bruker mest. En uvane den har - når den jobber for meg, i alle fall - er at den ofte produserer en del svovellukt. Akkurat nå har jeg en vel uke gammel pale ale stående. Den kom seg relativt kjapt ned fra 1.050 til 1.010, der den har vært noen dager nå, uten at det var tegn til voldsom gjæring. Det er ikke noe ved oppskrifta eller prosessen forøvrig som er speielt. Den har gjæret relativt kjølig, også, omkring 18 grader - og opp til rundt 20 på slutten av gjæringsforløpet.

Jeg regner med at lukta blir borte, det har den gjort før. Men jeg er litt nysgjerrig på om andre har liknende erfaringer med denne gjæren. Jeg kunne ikke finne noe på nettet som tydet på at det er et vanlig "problem" med wlp013.
 
Jeg satt en batch med Red Ipa med 013 og denne hadde hint av svovel lukt ved flasking forrige helg. Skal teste en om noen dager for å se hvordan den ligger ann.
 
Og nå husker jeg hvorfor jeg ikke har brukt WLP013 på lenge:(.

Jeg satte en Bitter for ei uke sida. Den har stinka friskt av H2S, og det er ingen tegn til at den slutte med det. Den er nede på 1.009 fra 1.047, og ser ut til å være mer eller mindre ferdige med gjæringa. Ølet er helt fint - med unntak av svovellukta. Den har gjæra jevnt og fint. Begynte på 18 grader, steig til 19 der det meste blei unnagjort, og så har jeg sørga for at den har blitts stående på 21 for å gjøre seg ferdig. Det skulle være helt etter boka. Og jeg brukte fersk gjær rett fra pakka.

Andre som opplever dette med denne gjæren? Den har laga godt øl, også - men det er altså dette med svovelen.
 
Og nå husker jeg hvorfor jeg ikke har brukt WLP013 på lenge:(.

Jeg satte en Bitter for ei uke sida. Den har stinka friskt av H2S, og det er ingen tegn til at den slutte med det. Den er nede på 1.009 fra 1.047, og ser ut til å være mer eller mindre ferdige med gjæringa. Ølet er helt fint - med unntak av svovellukta. Den har gjæra jevnt og fint. Begynte på 18 grader, steig til 19 der det meste blei unnagjort, og så har jeg sørga for at den har blitts stående på 21 for å gjøre seg ferdig. Det skulle være helt etter boka. Og jeg brukte fersk gjær rett fra pakka.

Andre som opplever dette med denne gjæren? Den har laga godt øl, også - men det er altså dette med svovelen.
Jeg kan ikke huske at det var et problem, men det er veldig lenge sia jeg har brukt den. Nå er vel du mer plaga med svovel enn meg, det hender det er litt når det gjærer med enkelte lagergjær, men jeg opplever det aldri som noe problem når gjæringa er over. Om jeg er mindre var enn deg eller om det er noe med Hadelandsvannet aner jeg ikke.
 
Jeg kan ikke huske at det var et problem, men det er veldig lenge sia jeg har brukt den. Nå er vel du mer plaga med svovel enn meg, det hender det er litt når det gjærer med enkelte lagergjær, men jeg opplever det aldri som noe problem når gjæringa er over. Om jeg er mindre var enn deg eller om det er noe med Hadelandsvannet aner jeg ikke.
Jeg har prøvd å brygge pils med annet vann uten at det har gjort noen forskjell. Og det er et vann som er nærmest helt mineralfritt. Jeg har faktisk prøvd med regnvann, også. Så jeg begynner å ta det personlig:). Kanskje jeg skulle prøve å dusje og pusse tenna før jeg mesker inn?

Jeg er nok relativt var for H2S, men ikke i superklassen, heller. Per Øyvind - leder i dommerkomiteen - er der. Han mente at det var svovel i et øl jeg kunne sverge på var helt fritt for stoffet.

Nå finnes det jo engelske gjærtyper som er kjent for å produsere svovel. WLP023 Burton Ale er vel en av dem. Men jeg kommer ikke over info som sier noe om at 013 er med i den klubben.
 
Tilbake
Topp