Hei!
Jeg er helt fersk i ølbryggeverden og lurer på et par ting som jeg ikke har klart å finne svar på ved å lese bøker, oppskrift og forumtråder. Har søkt en del her på forumet og ser at det er veldig mange kunnskapsrike og hjelpsomme kolleger som det kan være godt å høre med!
Omstikk?
Sist søndag (9. nov) satte jeg og en kompis vårt første brygg. Dette var en "Paula's Hefe Weizen" (http://bryggeland.no/malt-sett-paula-s-hefe-weizen-paulaner-klone.html). Vi brygger på en Beer Brew 30 og synes at det meste av prossessen har gått fint så langt. Nå er vi kommet til det punktet i oppskriften hvor det står: "Etter 7 dager omstikkes ølet til en rengjort og desinfisert gjæringstank" (har stått til gjæring i 7 dager, 9.11-16.11). Jeg leser litt ulike råd hva gjelder dette - noen mener dette er totalt unødvendig og andre sier at dette bør gjøres. Kan noen være så snill og oppklare dette for meg? Og hvis jeg skal omstikke - hva er beste måte å gjøre dette på? Åpne lokket og bruke hevert? Tappe rett fra krana på gjæringskaret? Skal den sedimenterte gjæren være med over i nytt kar?
Måle SG?
Jeg tenker også at det kan være fornuftig å ta en måling av SG nå (veldig lite plopping i gjærlåsen nå, ca 1 minutt mellom), selv om det i følge oppskriften er 7 dager igjen til ølet skal tilsettes sukkerlake og over på flaske. Hva er i så fall beste måte å få tatt ut en sample fra gjæringskaret på? Kan jeg tappe rett fra krana på gjæringskaret (fordeler/ulemper)? Eller bør det brukes hevert (uheldig å åpne lokket på karet?)?
Mange spørsmål her - setter stor pris på å få besvart disse! På forhånd takk.
Jeg er helt fersk i ølbryggeverden og lurer på et par ting som jeg ikke har klart å finne svar på ved å lese bøker, oppskrift og forumtråder. Har søkt en del her på forumet og ser at det er veldig mange kunnskapsrike og hjelpsomme kolleger som det kan være godt å høre med!
Omstikk?
Sist søndag (9. nov) satte jeg og en kompis vårt første brygg. Dette var en "Paula's Hefe Weizen" (http://bryggeland.no/malt-sett-paula-s-hefe-weizen-paulaner-klone.html). Vi brygger på en Beer Brew 30 og synes at det meste av prossessen har gått fint så langt. Nå er vi kommet til det punktet i oppskriften hvor det står: "Etter 7 dager omstikkes ølet til en rengjort og desinfisert gjæringstank" (har stått til gjæring i 7 dager, 9.11-16.11). Jeg leser litt ulike råd hva gjelder dette - noen mener dette er totalt unødvendig og andre sier at dette bør gjøres. Kan noen være så snill og oppklare dette for meg? Og hvis jeg skal omstikke - hva er beste måte å gjøre dette på? Åpne lokket og bruke hevert? Tappe rett fra krana på gjæringskaret? Skal den sedimenterte gjæren være med over i nytt kar?
Måle SG?
Jeg tenker også at det kan være fornuftig å ta en måling av SG nå (veldig lite plopping i gjærlåsen nå, ca 1 minutt mellom), selv om det i følge oppskriften er 7 dager igjen til ølet skal tilsettes sukkerlake og over på flaske. Hva er i så fall beste måte å få tatt ut en sample fra gjæringskaret på? Kan jeg tappe rett fra krana på gjæringskaret (fordeler/ulemper)? Eller bør det brukes hevert (uheldig å åpne lokket på karet?)?
Mange spørsmål her - setter stor pris på å få besvart disse! På forhånd takk.