Hei! Jeg er helt fersk når det kommer til å brygge, og har nettop flasket ferdig en dunk med øl fra et ølsett fra europris (danish style pilsner) som aller første batch. Jeg lurer på om jeg har flasket den for tidlig, selv om jeg har fulgt oppskriften på settet, og lurer på om det er fare for om jeg har laget en flaskebombe?
På oppskriften som fulgte med står det at man skal flaske ølet når hydrometeret viser 1,002-1,006, som normalt vil skje etter 4 dager etter gjæringen har startet. Jeg har flasket ølet 5 dager etter at gjæringen startet, med 1006 på hydrometeret. Jeg leste desverre ikke av hydrometeret da gjæringen startet, ettersom jeg i etterpåklokskapens navn leste meg opp på temaet etter jeg var godt i gang med brygginga, og oppskriften ikke ba om dette tallet.
Til karbonering løste jeg opp 135g sukker i 0,5 liter vann til ølet som totalt rommer 22,5 liter i gjæringskaret. Sukkerblandingen kjølte jeg ned i et gjæringskar, og overførte ølet med hevert opp i dette karet og tømte bunnfallet vekk fra det gamle gjæringskaret (som var på omlag 2 liter). Jeg flasket ølet i 0,33-flasker.
Etter å ha lest innlegg fra erfarne folk innen brygging på forumet ble jeg litt stresset, ettersom mange anbefaler å gjære ølet mye lengre enn 5 dager. Kan det også være litt i overkant å bruke 135g sukker til 20,5 liter øl (etter utskillingen av bunnfallet)?
Håper jeg ikke har laget et våpen her, har jo bare lyst til å prøve meg på øl. Takker på forhånd for alle svar!
På oppskriften som fulgte med står det at man skal flaske ølet når hydrometeret viser 1,002-1,006, som normalt vil skje etter 4 dager etter gjæringen har startet. Jeg har flasket ølet 5 dager etter at gjæringen startet, med 1006 på hydrometeret. Jeg leste desverre ikke av hydrometeret da gjæringen startet, ettersom jeg i etterpåklokskapens navn leste meg opp på temaet etter jeg var godt i gang med brygginga, og oppskriften ikke ba om dette tallet.
Til karbonering løste jeg opp 135g sukker i 0,5 liter vann til ølet som totalt rommer 22,5 liter i gjæringskaret. Sukkerblandingen kjølte jeg ned i et gjæringskar, og overførte ølet med hevert opp i dette karet og tømte bunnfallet vekk fra det gamle gjæringskaret (som var på omlag 2 liter). Jeg flasket ølet i 0,33-flasker.
Etter å ha lest innlegg fra erfarne folk innen brygging på forumet ble jeg litt stresset, ettersom mange anbefaler å gjære ølet mye lengre enn 5 dager. Kan det også være litt i overkant å bruke 135g sukker til 20,5 liter øl (etter utskillingen av bunnfallet)?
Håper jeg ikke har laget et våpen her, har jo bare lyst til å prøve meg på øl. Takker på forhånd for alle svar!