Mulig flaskebombe? (Spørsmål fra total nybegynner)

idc

 
Hei! Jeg er helt fersk når det kommer til å brygge, og har nettop flasket ferdig en dunk med øl fra et ølsett fra europris (danish style pilsner) som aller første batch. Jeg lurer på om jeg har flasket den for tidlig, selv om jeg har fulgt oppskriften på settet, og lurer på om det er fare for om jeg har laget en flaskebombe?

På oppskriften som fulgte med står det at man skal flaske ølet når hydrometeret viser 1,002-1,006, som normalt vil skje etter 4 dager etter gjæringen har startet. Jeg har flasket ølet 5 dager etter at gjæringen startet, med 1006 på hydrometeret. Jeg leste desverre ikke av hydrometeret da gjæringen startet, ettersom jeg i etterpåklokskapens navn leste meg opp på temaet etter jeg var godt i gang med brygginga, og oppskriften ikke ba om dette tallet.

Til karbonering løste jeg opp 135g sukker i 0,5 liter vann til ølet som totalt rommer 22,5 liter i gjæringskaret. Sukkerblandingen kjølte jeg ned i et gjæringskar, og overførte ølet med hevert opp i dette karet og tømte bunnfallet vekk fra det gamle gjæringskaret (som var på omlag 2 liter). Jeg flasket ølet i 0,33-flasker.

Etter å ha lest innlegg fra erfarne folk innen brygging på forumet ble jeg litt stresset, ettersom mange anbefaler å gjære ølet mye lengre enn 5 dager. Kan det også være litt i overkant å bruke 135g sukker til 20,5 liter øl (etter utskillingen av bunnfallet)?

Håper jeg ikke har laget et våpen her, har jo bare lyst til å prøve meg på øl. Takker på forhånd for alle svar!
 
Karboneringssukkeret er en grei mengde, så det burde gå bra.
Å flaske etter bare 5 dager er litt dodgy derimot.
Dersom målingen din stemmer (1.006) ville jeg ikke tro du får flaskebomber, men jeg er litt rett for at det henger en del usmaker igjen i ølet ditt.
Du har rett i at det er vanlig med en mye lengre gjæringsprosess - dette er for å la gjæret rydde opp i avfallsstoffer mm, noe som gir en renere smak og blir kvitt usmaker.
I ditt tilfelle vil nok diacetyl være det største problemet, muligens også DMS. Dette er ikke fæle usmaker (som fusel e.l), men kan smake litt smør-aktig eller som sure epler.

For å være sikker, sett flaskene et sted de ikke kan gjøre mye skade, et tungt teppe over og gjerne i et kar som kan ta imot flommen.
Flaskebomber er skumle greier, men som sagt skal det muligens gå bra (hvis du er sikker på målingene).

Oppskrifter på ferdig ølsett er forræderske greier, jeg forstår ikke at produsentene ikke gir litt mer teoretisk info, så folk skjønner hvorfor man skal gjøre det ene eller det andre, men men...
 
Tusen takk for all hjelp! Har allerede pakket dem godt inn som du beskrev, slik at ingen skal bli skadet i en eventuell eksplosjon. Er temmelig sikker på målingene, så lenge instrumentene er til å stole på. Var nok alt for entusiastisk da jeg starta dette prosjektet, så skulle satt meg dypere inn i prosessene bak alle stegene før jeg gikk i gang. Gjentar ikke denne feilen igjen!

Skjønner ikke hvorfor oppskriften ba meg flaske såpass tidlig forresten :p
 
Tilbake
Topp