fermentis t-58 for "white ipa" skal vel ha belgisk preg? men litt friskare enn fermentis abbey. Pelicon i Slovenia sverger til t-58
Jeg innbiller meg at det er lurt å begynne lavere. "fremtredende alkoholsmak" høres ikke bra ut.
Tja, føler jeg har holdt meg helt innenfor det som oppgis for gjæren, om annet så ligger jeg litt på den kjølige siden. Produktarket sier at den skal ha temperaturer fra 26 til 32(!) grader. Gjæren ble også pitchet på 20 grader. Jeg har fått fremtredende alkoholsmak tidlig i gjæringforløpet en gang jeg brygget en DIPA. Det forsvant etter 3 uker på dunk, og var helt fraværende når det kom på flaske.
Hvilket viser: viktig med god bryggelog.D
Det er ikke uvanlig å få fremtredende alkoholsmak underveis i gjæringsforløpet. Jo høyere OG jo mer fremtredende. Min erfaring er at dette begynner å bli borte ca 3/4 uti gjæringen hvis du har kontroll så gjæren ikke stopper tidlig. Jeg har en mistanke om at desto mer gjær (evt oksygen) du bruker jo mer vil du kjenne denne smaken på et tidspunkt, men mye (nok) gjær rydder også fort opp igjen.
På øl opptil ca 1.070 har jeg ikke merket nevneverdig alkohol, kanskje et lite hint men ikke nok til at jeg har stusset over det. 1.070ish med temp-kontroll og god pitch bør føles normalt ut hele veien, med et ganske lite sting av alkohol midt på.
Hvilket viser: viktig med god bryggelog.