Norbryggs dommerskjema

American Old Ale

Nå må vi ikke glemme at NM fortsatt er en konkurranse hvor øllet må smake godt(håper jeg), selv om det må være i henhold til en viss stil
Ellers kan jeg være enig i mange av TS synspunkt

7 Fjell definerer Vinter som American Strong Ale på sine hjemmesider og jeg antar Gahr vet hva han snakker om
 
Norbryggs dommerskjema har ikke oppstått i et vakuum. Det er – i likhet med andre slike dommerskjema for vurdering av øl – et forsøk på å tegne et oversiktlig kart over et innviklet terreng. Jeg elsker britiske øl. Og takket være Norbryggs dommerskjema, kan jeg få ølet mitt vurdert objektivt, både opp mot tradisjonen og mot andre som deler mine preferanser. Det er jo strålende!

En stor glede ved å brygge selv er at man går inn i en mangehundreårig tradisjon der bryggere har eksperimentert, testet og kommet fram til svært mange ulike varianter av øl med lokal og nasjonal forankring. Dette er ikke «mainstream», det er kultur! Og som med de fleste andre kulturuttrykk, så er det alltid noen som innbiller seg at de kan være nyskapende uten grep om tradisjonen.

Jeg kan forstå at noen savner en «åpen klasse» i flaskekonkurranser, men da møter man straks på skillet mellom objektiv og subjektiv bedømmelse. Objektiv bedømmelse krever et felles sett av kriterier som i størst mulig grad utelukker subjektivitet, mens subjektiv bedømmelse krever et stort antall bedømmelser/dommere for å minimere tilfeldige variasjoner. Dette har Norbrygg og de fleste andre skjønt, og derfor avholdes det både flaskekonkurranser og konkurranser av typen publikums favoritt.

Et dommerskjema er forøvrig ikke hugget i stein. Når noen kommer opp med noe nytt som faktisk er godt, så blir det gjerne lagt merke til blant andre bryggere. Andre bryggere begynner å kopiere og variere dem, og bryggepuber og mikrobryggerier følger etter. Og vips så har man en ny stil som kan defineres og inkluderes i dommerskjemaet. Det skjer stadig vekk (litt for ofte vil noen si) med BJCP sitt skjema.
 
Ahh, stemmer
Du skrev "oppleves som en amerikaners forsøk på en old ale"

Uansett føler jeg vi savner American Strong Ale/ American Old Ale i typedeffinisjonene
for hva er vel en Old Ale, English Strong ale
Har mange gode kandidater som jeg gjerne skulle ha sendt inn og som tidligere har falt mellom to stoler
 
Så i f.eks. NM i hjemmebrygging ser du da for deg én klasse (eller ingen klasser), der én dommer (siden det ikke er noe som heter konsensus eller objektivitet) skal bedømme alle innsendte øl?

Hvem skal da denne øldommeren være?
Og hvordan skal vedkommende klare å peke ut en vinner blant flere hundre øl?


Sent from my iPhone using Tapatalk

En som må kjøres hjem i trillebår til slutt, rimelig full sådan :)

Vinneren blir sikkert den siste han drikker
 
Norbryggs dommerskjema har ikke oppstått i et vakuum. Det er – i likhet med andre slike dommerskjema for vurdering av øl – et forsøk på å tegne et oversiktlig kart over et innviklet terreng. Jeg elsker britiske øl. Og takket være Norbryggs dommerskjema, kan jeg få ølet mitt vurdert objektivt, både opp mot tradisjonen og mot andre som deler mine preferanser. Det er jo strålende!

En stor glede ved å brygge selv er at man går inn i en mangehundreårig tradisjon der bryggere har eksperimentert, testet og kommet fram til svært mange ulike varianter av øl med lokal og nasjonal forankring. Dette er ikke «mainstream», det er kultur! Og som med de fleste andre kulturuttrykk, så er det alltid noen som innbiller seg at de kan være nyskapende uten grep om tradisjonen.

Jeg kan forstå at noen savner en «åpen klasse» i flaskekonkurranser, men da møter man straks på skillet mellom objektiv og subjektiv bedømmelse. Objektiv bedømmelse krever et felles sett av kriterier som i størst mulig grad utelukker subjektivitet, mens subjektiv bedømmelse krever et stort antall bedømmelser/dommere for å minimere tilfeldige variasjoner. Dette har Norbrygg og de fleste andre skjønt, og derfor avholdes det både flaskekonkurranser og konkurranser av typen publikums favoritt.

Et dommerskjema er forøvrig ikke hugget i stein. Når noen kommer opp med noe nytt som faktisk er godt, så blir det gjerne lagt merke til blant andre bryggere. Andre bryggere begynner å kopiere og variere dem, og bryggepuber og mikrobryggerier følger etter. Og vips så har man en ny stil som kan defineres og inkluderes i dommerskjemaet. Det skjer stadig vekk (litt for ofte vil noen si) med BJCP sitt skjema.
Siste avsnitt var oppløftende. Men burde ikke en hjemmebrygg forening som Norbrygg være pådriveren I en slik prosess. Være en aktør for utvikling og eksperimentering?
 
Tilbake
Topp