Deilige bilder!!!

Har du ikke tatt det ut etter kok? Jeg kokte aldri, bare starsannet beholderne, til karboneringsvørter.
Stemmer. Jeg skrev feil - det skulle stått startervørter. Den står ett til to døgn før jeg dekanterer og tapper på flaske, så der tar jeg ikke sjansen - sjøl om det antakelig ville gå bra 99 av 100 ganger. Jeg har den ikke i fryser'n, heller, bare i kjøleskap.
 
Stemmer. Jeg skrev feil - det skulle stått startervørter. Den står ett til to døgn før jeg dekanterer og tapper på flaske, så der tar jeg ikke sjansen - sjøl om det antakelig ville gå bra 99 av 100 ganger. Jeg har den ikke i fryser'n, heller, bare i kjøleskap.
Dette synspunktet hjelper jo ingenting, men kanskje du vil prøve en annen rutine for litt mindre jobb.

Mine stod i omtrent en uke i kjøleskap før de ble brukt som karboneringsvørter. Jeg tror man skal ha vært rimelig skitten på renholdet skal det manifestere seg merkbart. Luft-tette ikea-beholdere. Kokte aldri i ettertid og det ble mange fine batcher ut av det. Men da var det jo alkohol i ølen, det er det jo ikke så mye av i en starter..
 
Dette synspunktet hjelper jo ingenting, men kanskje du vil prøve en annen rutine for litt mindre jobb.

Mine stod i omtrent en uke i kjøleskap før de ble brukt som karboneringsvørter. Jeg tror man skal ha vært rimelig skitten på renholdet skal det manifestere seg merkbart. Luft-tette ikea-beholdere. Kokte aldri i ettertid og det ble mange fine batcher ut av det. Men da var det jo alkohol i ølen, det er det jo ikke så mye av i en starter..
Jeg tror jeg har opplevd et par ganger - av sånn ca. 300 ganger - at det har skjedd noe med karboneringsvørteren. Så risikoen er liten. Men det er som du sier; det er forskjell på en starter og et ferdiggjæra øl, og i en serie med startere må du regne med en gradvis oppbygging av bakterieinnholdet om du ikke er veldig forsiktig. Det er nok en illusjon å tro at vi kan holde det på null, men jeg tar den jobben med kokinga for å redusere det mest mulig.

Var den vørteren du brukte, dekantert av bunnfall som hadde stått et par dager i romtemperatur? Eller var detntappet direkte av kokekjelen?
 
Jeg tror jeg har opplevd et par ganger - av sånn ca. 300 ganger - at det har skjedd noe med karboneringsvørteren. Så risikoen er liten. Men det er som du sier; det er forskjell på en starter og et ferdiggjæra øl, og i en serie med startere må du regne med en gradvis oppbygging av bakterieinnholdet om du ikke er veldig forsiktig. Det er nok en illusjon å tro at vi kan holde det på null, men jeg tar den jobben med kokinga for å redusere det mest mulig.

Var den vørteren du brukte, dekantert av bunnfall som hadde stått et par dager i romtemperatur? Eller var detntappet direkte av kokekjelen?
Den var rett fra kokekjele. Den ble etter noen få batcher det aller første som ble tappet. For det var rimelig kjedelig å stå der med gjær i vørter på dunk og tenke "Jah, jeg visste det var noe jeg glemte her".
 
Den var rett fra kokekjele. Den ble etter noen få batcher det aller første som ble tappet. For det var rimelig kjedelig å stå der med gjær i vørter på dunk og tenke "Jah, jeg visste det var noe jeg glemte her".
Da hadde jeg nok hadde færre kvaler med å kutte ut kokinga, ja. Jeg gir jo bakteriene en real sjanse til å utfolde seg når de får et par døgn i romtemperatur før jeg tapper vørteren på flaske og kjøler den ned. Det er i og for seg interessant at det går så bra.
 
Sist redigert:
Da hadde jeg nok hadde færre kvaler med å kutte ut kokkinga, ja. Jeg gir jo bakteriene en real sjanse til å utfolde seg når de får et par døgn i romtemperatur før jeg tapper vørteren på flaske og kjøler den ned. Det er i og for seg interessant at det går så bra.
Star-san tar jo ikke alt, men jeg lot både boks og lokk ligge i star-san blanding i gjæringskaret jeg skulle bruke. Men ville ikke overdrive da det var gummipakning i lokket, men merket ikke at den pakningen ble sprø.
 
Ikke ølrelatert, men fikk likevel lyst til å dele det.

Deilig bilde av min nyttårsaktivitet.

B351EC00-47AF-42EA-AFDA-D0D526FE9D72.jpeg

Finnes det et par sjeler her som ser hva jeg driver med?
 
Tilbake
Topp