Bryggeplan 2025

Har du prøvd alle 70, gjæret både temperert, varmt, og trivselstemperatur? Det er de som er udrikkelig, om det er helt og holdent kveiken sin feil eller om det er sjuskete slabbedask bryggere skal jeg ikke påstå for mye om.. men det rører seg forskjellig som av merkelig årsak klarer å gripe rundt en meskespade.
Har prøvd ihvertfall 15 og likte ingen, så et godt representativt utvalg vil jeg si :)
 
Den foreløpige planen er å brygge det følgende:

1664 klone
Gose
Cream Ale
American Amber Ale

Utenom dette regner jeg med det blir en del pils og pale ale, og en og annen stout og schwartzbier. Har også lyst å prøve meg på å brygge Grodziskie.
 
Har laget et foreløpig bryggeplan for 2025 basert på hva jeg har tilgjenglig av råvarer. Med ett unntak, målet er å tære på humle- og gjærlageret.

Vinter er lageritd, denne gang med Fermentis S-189
Pilsevenner
Internasjonal lager
Best A-XL, mørk hvete, Magnum, Opal og Saphir
https://share.brewfather.app/YrqeWBxgB7aHhX

Pinsemenigheten Smaragd
Tysk pils
Best A-XL, Magnum og Smaragd
https://share.brewfather.app/Q1endx8bVunwWK

Sau
New Zealand Pils
Viking Pils og Carahell, ett litt fruktigere alternativ, med Magnum, Wakuatu, Motueka og Nelson

Fysstereisgutt
New Zealand IPL
Pale og karamell. Oppskrift jeg har brygget et par ganger tidligere, men med klassisk IPA gjær. Synes Waimea, Rakau og Nectaron fungerer veldig godt sammen. Gjæren utgjær neppe den store forskjellen.
https://share.brewfather.app/X9gyjQpxnR72u6

Vår med Fermentis K-97
Dersom jeg deltar på Rogaland Ølfestival, noe jeg håper å få til, blir det med en eller to historiske stiler.

Heilt i Baddel
Berliner Braunbier
Munchen, pils og karamell. Lett humlet. Mørkt surøl, moderat alkohol og forhåpentligvis litt kropp. Det er mulig gjæren ikke er optimal, og denne brygges en annen gang med annen gjær.
https://share.brewfather.app/zJ9eX7mao3gVHw

Kottbusser
Pils, hvete, havreflak, melasse og honning. Magnum, Tradition, Saphir. En ølstil som forsvant med renhetsloven grunnet honning og melasse.
https://share.brewfather.app/RGAvwQe1XdxSfE

‘an e’ pien
Kuyt/ Kuit/ Koyt
Nederlandsk ølstil med mye havre. Tradisjonen sier ½ havre, ⅓ bygg og ⅙ hvete. Så her må nok jeg bruke et par never risskall. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/7RQo8YETURBUXh

Det e' Gromsete på sørsiå
NEIPA
Tømmer lageret for Waimea, Rakau og Nectaron. Ønsker å forsøke en NEIPA med de samme humlene som jeg har brukt med hell i mer klassisk IPA.
https://share.brewfather.app/a4JF8jOxbsxnSc

Sommer med Lallemand Munich Classic
Vår boxer elsker banan, min datter kaller han Bananianer og lurte på om jeg kunne lage et øl som het bananianer. Det ble en hel serie.

Bananianer Saphir
Hefeweizen
Magnum og Saphir. Humlevalget har minimal betydning, men jeg har begrenset kreativiet og noe ønsker jeg å kalle dette. Som nevnt i @Finn Berger sin eminente Hefeweizen-tråd, er det med en god dose frykt jeg brygger hefeweizen. Det ble sommer og ikke vår på meg, håper det er greit. Denne blir med en god andel mørk hvetemalt.
https://share.brewfather.app/RtCGp0GnLhz28f

Bananianer Tradition
Hefeweizen
Magnum og Tradition. En god dose Vienna og en liten dæsj melanodin.
https://share.brewfather.app/J5xeg5YmmkUXrO

Bananianer Brød
Dunelweizen
Mørk hvete, munich, en liten dæsj melanodin og Carafa. Magnum og Tradition.
https://share.brewfather.app/05H2k7qQVDdiFh

Hopfenweizen
AX-L og hvete. Cashmere og Krush (HBC 586). Cashmere fungerer veldig godt med belgisk gjær. Satser på det fungerer med banangjær også. Usikker på om jeg skal bruke Krush eller en tysk humle. Saphir, Tradition og Perle er alternativene.
https://share.brewfather.app/Vs6bWDPSuwTtNk

Høst med Mangrove Jack M36 Liberty Bell
Gjær fra MJ har dårlig rykte på forumet. Dette blir mitt første (og kanskje siste forsøk med MJ gjær). M36 er i følge regnearket til @dmtaylor en miks av Windsor og Nottingham. Den skal være ok. Så vi får se.

Den gamla lørjå okka seg
Best Bitter
Tok utgangspunkt i OST og nedskalerte denne. Maris Otter, kjeks og karamell. Jester og Target.
https://share.brewfather.app/LEjftqsJKmiyXm

(ska me) Gadda Beibi?
Amerikansk pale ale
Utrolig nok har jeg aldri brygget en klassisk APA, det er det på tide å gjøre noe med. Maris Otter, munich og karamell. Magnum, Mosaic, Amarillo og Citra.
https://share.brewfather.app/aDJ46Rs8OOF7jQ

Sørante
NZ IPA
NM vinner 2022. Jeg trodde ikke jeg kom til å brygge denne igjen. Eller gjør jeg det? Dette var en oppskift jeg laget, men hadde aldri alle humler tilgjenglig. NM vinneren ble brygget med Pacific Gem og Nelson. Resten var erstatningshumler. Nå oppdaget jeg at jeg kun manglet Pacific Gem, resten av humlene i opprinnelig oppskrift var tilgjenglig. Dersom jeg klarer å skaffe PG blir denne brygget igjen. Alternativet er en annen IPA.
https://share.brewfather.app/MvpFcfZgXmz5dH

Onna
Australian Sparkling Ale
Australsk ale alternativ som ble utviklet for å konkurrere med importert lyst lagerøl. Har brygget denne 2 ganger uten at noen av disse har vært spesielt vellykket. Skal det lykkes på 3. forsøk? Det godt være denne byttes med noe annet.
https://share.brewfather.app/nLPhVMYnT0Cnk1

Jeg laget tilsvarende plan i fjor og holdt jeg stort sett til planen. Men etter et par øl ble tømt, måtte jeg fylle tomrommet. Regner med det blir noe lignende neste år også. Plutselig skal det brygges en Saison, jeg gjenbruker ikke BE-134. Jeg drikker ikke så mye mørkt øl, men det kan være kjekt til jul. Det er mulig Kottbusser byttes ut med en Doppelsticke. Onna kan fort bli en Robust Porter eller Imperial Brown Ale. Tiden vil vise.

Andre som har tilsvarende planer?
Hei! Kor får du tak i Waimea? Har lenge hatt lyst å bryggje Fystereisgut, men har ikkje hatt tilgong på denne...
 
Hei! Kor får du tak i Waimea? Har lenge hatt lyst å bryggje Fystereisgut, men har ikkje hatt tilgong på denne...
Så hyggelig, jeg kan absolutt anbefale oppskriften. Det begynner å bli tynt, men jeg ser ølbrygging har den inne. Dog synes jeg 89,- for 2020 er litt dyrt, jeg hadde vært frekk nok til å spørre om en bedre pris. De har også Nectaron på tilbud.

Jeg har ikke forsøkt selv men utfra profil på humla tipper jeg Moutere vil fungere som en grei erstatning.

Litebrygg har Moutere, Rakau og Nectaron
 
Planlaust brygg har óg ei meining;).

Har du oppskrift på hvit Chimay?

Egentlig ikke, har gjort flere justeringer på noe som ligner tidligere
pilsnermalt, hvete, sukker. Kanskje litt cara munich..?
EKG, HM, wlp500 (mulig jeg bruker Lallemand Abbey)
koriander? (står krydder på flaska)
OG: 1.071
 
Sist redigert:
Hvilken candi syrup brukte du da?
1744379732921.png
Nesten så at jeg lurer på å kjøpe denne kanna her. Kan jo bruke den i Glazen Toren Saison d'Erpe-Mere og, er vel 12.5% sukker i den oppskrifta fra bryggeriet.

 
Sist redigert:
Tilbake
Topp