Hallstein
Norbrygg-medlem
Føler jeg har begynt å bli ganske god på å brygge lagerøl med mitt utstyr.
Ølet er stort sett alltid veldig godt og jeg føler jeg stort sett greier å lage det jeg ønsker å lage... (siste New Zealand pils ble usedvanlig bra!)
Men jeg føler jeg kommer til kort, spesifikt med tyske lagerøl.
Jeg kan lage tysk lagerøl. Null problem. Weyermann-malt, Hallertau/Perle humle og 34/70 gjær.
Finner meg en anerkjent oppskrift og gjør det meste etter alle kunstens regler. Brygger med Brewtools B80. Justerer vann, sjekker pH og justerer om nødvendig, Gjærer lenge, ølet er trykksatt og borte fra både oksygen og lys fra det karboneres på tank til det kommer ut av fatene mine...
Det er dog "noe" som mangler. Ølet jeg lager er uten usmaker, men jeg føler det mangler en smak jeg ofte finner igjen i tyske lagerøl. Det er en veldig spesifikk maltsmak jeg kjenner igjen i veldig mye tysk lagerøl jeg ikke helt greier å sette fingeren på. Min beste forklaring er at når man stikker nesa nedi et glass med tysk lagerøl lukter det veldig mye malt. Det lukter noe malt fra mitt øl også, men ikke så mye som i de kommersielle variantene. Jeg synes også de tyske variantene kan oppleves å ha en noe søtere/brødaktig aroma, mens aromaen på mitt øl vanligvis er litt mer nøytral, mindre søt-aktig eller i retning korn og ikke brød...
De gangene jeg har prøvd meg med diverse spesialmalt for å gi ølet mer maltsmak, opplever jeg at jeg kun tilfører karamell-aktige eller roasty smaker til ølet, ikke disse spesifikke maltsmakene jeg er på utkikk etter.
Synes også de kommersielle eksemplene har en mye mer tydelig maltsmak enn mitt eget øl...
Kommersielle eksempler som har mye av den smaken jeg savner er Hofbrau Original, Paulaner Oktoberfest, Ayinger Kellerbier, Hacker-Pschorr Kellerbier og Mahrs Brau aU Ungespunded Naturtrub Kellerbier.
Hvor bør jeg begynne å lete etter denne smaken? I enda ferskere ingredienser? (jeg kjøper malt i butikk fra brewshop.)
Burde jeg ta en titt på LODO-metoder på kaldsiden?
Er det tørrgjæra som gir ølet et for nøytralt preg, bør jeg gå for en annen, fersk strain?
Burde jeg gå for noen litt mer sære, tyske maltsorter, som f.eks barke pilsnermalt?
Er det noen som med hånda på hjertet kan si at de har greid å lage øl som kan konkurrere med kommersielle tyske varianter og kan dele noen av sine hemmeligheter?
Ølet er stort sett alltid veldig godt og jeg føler jeg stort sett greier å lage det jeg ønsker å lage... (siste New Zealand pils ble usedvanlig bra!)
Men jeg føler jeg kommer til kort, spesifikt med tyske lagerøl.
Jeg kan lage tysk lagerøl. Null problem. Weyermann-malt, Hallertau/Perle humle og 34/70 gjær.
Finner meg en anerkjent oppskrift og gjør det meste etter alle kunstens regler. Brygger med Brewtools B80. Justerer vann, sjekker pH og justerer om nødvendig, Gjærer lenge, ølet er trykksatt og borte fra både oksygen og lys fra det karboneres på tank til det kommer ut av fatene mine...
Det er dog "noe" som mangler. Ølet jeg lager er uten usmaker, men jeg føler det mangler en smak jeg ofte finner igjen i tyske lagerøl. Det er en veldig spesifikk maltsmak jeg kjenner igjen i veldig mye tysk lagerøl jeg ikke helt greier å sette fingeren på. Min beste forklaring er at når man stikker nesa nedi et glass med tysk lagerøl lukter det veldig mye malt. Det lukter noe malt fra mitt øl også, men ikke så mye som i de kommersielle variantene. Jeg synes også de tyske variantene kan oppleves å ha en noe søtere/brødaktig aroma, mens aromaen på mitt øl vanligvis er litt mer nøytral, mindre søt-aktig eller i retning korn og ikke brød...
De gangene jeg har prøvd meg med diverse spesialmalt for å gi ølet mer maltsmak, opplever jeg at jeg kun tilfører karamell-aktige eller roasty smaker til ølet, ikke disse spesifikke maltsmakene jeg er på utkikk etter.
Synes også de kommersielle eksemplene har en mye mer tydelig maltsmak enn mitt eget øl...
Kommersielle eksempler som har mye av den smaken jeg savner er Hofbrau Original, Paulaner Oktoberfest, Ayinger Kellerbier, Hacker-Pschorr Kellerbier og Mahrs Brau aU Ungespunded Naturtrub Kellerbier.
Hvor bør jeg begynne å lete etter denne smaken? I enda ferskere ingredienser? (jeg kjøper malt i butikk fra brewshop.)
Burde jeg ta en titt på LODO-metoder på kaldsiden?
Er det tørrgjæra som gir ølet et for nøytralt preg, bør jeg gå for en annen, fersk strain?
Burde jeg gå for noen litt mer sære, tyske maltsorter, som f.eks barke pilsnermalt?
Er det noen som med hånda på hjertet kan si at de har greid å lage øl som kan konkurrere med kommersielle tyske varianter og kan dele noen av sine hemmeligheter?
Sist redigert: