For lav OG

Blei litt for ivrig med skyllinga. OG 1,040, skulle vært 1,045. Fekk litt panikk og heiv oppi ca 100g dextrose, er det nok? Ca 24L i karet.
 
Kjøp deg et refraktometer så kan du ta raske målinger underveis med noen dråper. Jeg måler alltid etter ca 5min kok, og da har jeg nok informasjon til å vite hvordan jeg treffer målet.

Jeg vet av erfaring at kjelen min damper av 4L per time. Så om jeg ser 1.040 på 30L ved kokestart så vet jeg at jeg lander på 1.046 etter en time. Du finner det tallet ved å gange gravity points med antall liter, og dele på antall liter etter kok, altså (40x30)/(30-4). Hvis målet var 1.050 så kan jeg regne ut (40x30)/50 = 24. Altså må jeg dampe av 6L, hvilket betyr 90min kok. Hvis SG er for høy tilsetter jeg vann.

Dette blir aldri helt nøyaktig siden refraktometeret ikke er 100% on point og du må eye balle volum (samtidig som du tar høyde for 4% økning i volum ved koketemperatur), men det er en teknikk som lander meg maks 1-2 poeng unna mål hver gang.
 
Tilbake
Topp