For lav OG

Blei litt for ivrig med skyllinga. OG 1,040, skulle vært 1,045. Fekk litt panikk og heiv oppi ca 100g dextrose, er det nok? Ca 24L i karet.
 
Kjøp deg et refraktometer så kan du ta raske målinger underveis med noen dråper. Jeg måler alltid etter ca 5min kok, og da har jeg nok informasjon til å vite hvordan jeg treffer målet.

Jeg vet av erfaring at kjelen min damper av 4L per time. Så om jeg ser 1.040 på 30L ved kokestart så vet jeg at jeg lander på 1.046 etter en time. Du finner det tallet ved å gange gravity points med antall liter, og dele på antall liter etter kok, altså (40x30)/(30-4). Hvis målet var 1.050 så kan jeg regne ut (40x30)/50 = 24. Altså må jeg dampe av 6L, hvilket betyr 90min kok. Hvis SG er for høy tilsetter jeg vann.

Dette blir aldri helt nøyaktig siden refraktometeret ikke er 100% on point og du må eye balle volum (samtidig som du tar høyde for 4% økning i volum ved koketemperatur), men det er en teknikk som lander meg maks 1-2 poeng unna mål hver gang.
 
Målte ikkje OG før eg hadde tappa ferdig til karet, kanskje tabbe? Kor mykje gravity utgjer 100g dextrose på 24 L?
Ta alltid ei måling før koking, så veit du hvor du er, sånn at du kan justere.

For å finne effekten av å tilsette mer av noe, er det enkleste å bruke en oppskriftkalkulator: https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/

Det gjelder også når du beregner hva OG vil bli når du veit SG før kok, samt hvor mye du koker vekk. (Det siste må du bare etablere erfaring for, men normalt vil det ligge på rundt 4 liter for et brygg på 25-30 liter, litt avhengig av hvor hardt du koker.) Denne kalkulatoren er kjekk: https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/

Men ellers er jo regnestykket til @cjohansen overkommelig - og litt hjernetrim skal en ikke kaste vrak på:).

Husk forøvrig på å ta høyde for at volumet ved kokepunktet er 4% større enn ved værelsestemperatur. Så starter du med et kokevolum på 30 liter, har du "egentlig" bare i underkant av 29 liter.
 
Tilbake
Topp