Nylig innhold av Beant

  1. Beant

    Bryggertabber

    Tja, morro å prøve noe nytt ;) Planen var 3+7+7+8, men mulig vi prøver 3+7+18, der vi setter siste i den ene konen med beluftningssten montert i bunnen og kraftig akvariepumpe. Dette kvelden før bryggedag, slik at vi bare fordeler dette i 2 og tapper vørter rett på...
  2. Beant

    Bryggertabber

    Setter opp 200L Pils i slengen. Har før brukt å sette ett 100L brygg først for å få nok gjær, for så å gå på full batch. I år tenkte vi å forsøke å bygge opp nok gjær til å gå rett på full batch ved å bruke 3 kolber. Etterhvert 2 for å formere i, 1 for å ta vare på dekantert gjær.
  3. Beant

    Bryggertabber

    Ja, tryggest å starte på nytt. Er årets lagerproduksjon som skal starte. Blir å gjenbruke flere ganger, samt dele med andre som trenger, så greit å ha et bra utgangspunkt :)
  4. Beant

    Bryggertabber

    Vi kjøper inn ny gjær og gjør et nytt forsøk. Kjempeergelig, ja :(. Ser faktisk ut som kolben kan ha overlevd, og heldigvis var det etter step 1 og ikke step 4 med 3x5 litere som kunne sprukket... En 1-liters ølseidel halvfull med vann overlevde ikke. Var et brusskap som fant ut at det skulle...
  5. Beant

    Bryggertabber

    Blokkfrosset gjærstarter. Noe å satse på, eller ofre til øllah :rolleyes: ? Hvor mange av de 577 milliardene med gode hjelpere kan man anta har overlevd slik misshandling?? Begynner å bli vel mye som har gått med for å blidgjøre de høyere makter i det siste, uten at det ser ut til å ha...
  6. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Jeg synes dere benytter veldig ufine hersketeknikker under diskusjon. Sånn ferdig med det. Dere beskylder meg for å gå mot all litteratur og å drømme sammen mine meninger. Jeg var for 8-10 år siden veldig interessert i gjær og gjærbehandling. Jeg leste alt jeg kom over fra meninger til...
  7. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Takk, det var faktisk en link som beskriver delvis det vi opplever, økt gjærmengde. Vi har faktisk opplevd dette helt siden vi tok i bruk oksygen for 2-3 år siden, men i større grad etter vi tok i bruk inline O2. Jeg spurte Gahr på mail om dette Februar 2017, og han var også inne på at det vi...
  8. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Jeg forstår ikke sammenhengen mellom din gravide kvinne og gjær. Det er aldri snakk om å slutte å gi gjæra mat. Det er snakk om at gjæra ikke lengre formerer/deler seg, men heller lever "kun" for å spise etter at den primære formeringsfasen er over. Den går over i stationary phase (vet ikke noe...
  9. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Jeg er enig i at gjæren ikke er avhengig av oksygen for å formere seg. Det snakkes blant annet om olivenolje som en erstatning for oksygen i det sitatet jeg postet. Det jeg mener er hovedgrunnen for å tilsette oksygen er å gjøre miljøet til gjærcellene så optimalt som mulig for formering og å...
  10. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Tillater meg å sakse litt fra medlemsseksjonen. Denne er fra: https://forum.norbrygg.no/threads/artikkel-en-innforing-i-gjaer-med-chris-white.1249/ Der fremheves det at O2 er viktig for å bygge nye celler (min understrekning): "Man bør hele tiden ta i betraktning gjærens krav til oksygeninnhold...
  11. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Takk for svar. Som mye annet innen ølbrygging så finnes det flere "teorier" om gjær enn det er bryggere (for å overdrive litt). Det var derfor jeg spurte etter erfaringer/tester, eller linker til erfaringer/tester utenfor forumet. Det du skriver står i ganske stor kontrast til det jeg kan om...
  12. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Tror du tar litt feil her. Vann + sukker gir ikke et overskudd av O2 under produksjonen av etanol + Co2
  13. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Takk for det. Er klar over at O2 brukes til å bygge nye celler, og at når O2-nivået går i null går celleveksten kraftig ned. Man får vel etter hvert også etanol-mengden som bremser videre vekst, slik at man snakker om tilnærmet null vekst ut i gjæringa.. Er også klar over at lagfasen ikke kun...
  14. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Vi pitcher rett mengde gjær på rett temperatur (som vi alltid har gjort), har god utgjæring og får et godt øl. De eneste faktorene som har blitt endret er lagtiden og kanskje mengden oppformert gjær etter at vi tok i bruk (inline)-O2. Vi synes det er fornuftig å knytte dette til...
  15. Beant

    Oksygen vs lagtime

    Det er nok ikke det samme. Vi tilfører ren O2 gjennom en brusesten, etter kjøling, resirkulerer tilbake til koker og ikke til gjæringskar. Måten vi gjør dette på er å koble inn en "T" med brusestenen på slangen etter motstrømskjøleren, og så fortsette å resirkulere med bryggepumpa i en gitt tid.
Topp