Nylig innhold av MortenSickel

  1. MortenSickel

    Trippel og gjær

    Du vil nok ha høyere konsentrasjon av CO2 inne i dunken enn utafor, men noe luft vil nok diffundere inn og også sugd inn om temperaturen synker. Det er jo bare et lite hull og gjærlåsen vil fungere litt som labyrintpakning, så den store utskiftingen er det nok ikke.
  2. MortenSickel

    Cider - Fremgangsmåte

    Min har også valser med klør - vi gjette på ca 5mm spalte. Den har sveiv på et stort hjul, men det er ikke noe tyngde i det så det har ikke mye svinghjulseffekt. Det er en fem-liters mugge, så snaut fire literi den (Du ser halvlitersmarkeringene om du ser godt etter) Om du har tid en helg i...
  3. MortenSickel

    Cider - Fremgangsmåte

    Sier igjen: Merkelig. Jeg har en skrupresse som på bildet Den tar ca 8kg epler. På bildet har jeg presset nesten ferdig og har lagt på klosser så posen med malte epler er i snaut halve 'tønna'. Pressen er skrudd fast i to stk 2"2" som jeg har spent fast i underlaget. Jeg legger nokså mye trykk...
  4. MortenSickel

    Cider - Fremgangsmåte

    Pussig. Jeg bruker en liknende kvern, får noe liknende ut av den og får ut ca 1 liter pr 2 kg epler på ca samme pressa. Jeg måtte ha mange flere blokker mellom skrua og eplene enn det som fulgte med kverna for å få presset langt nok. (Presset 32 kg epler forrige helg og fikk 14 liter juice...
  5. MortenSickel

    Cider - Fremgangsmåte

    Lette etter info om gjæringstemperatur for cidergjær og fant denne. Det siste spørsmålet henger fortsatt fra 2019... Er det noen som kan bekrefte at det er fordelaktig å unngå stormgjæring når man lager cider? Dersom en såpass omstendig fremgangsmåte gir (enda) bedre cider, er det verdt det vil...
  6. MortenSickel

    Deilige bilder!!!

    Årets første 32 kg epler fra hagen redusert til 14 liter juice som skal pasteurisers og få en dose cidergjær... (litt dårlig utbytte, får vanligvis 1 liter fra 2 kg)
  7. MortenSickel

    Sjekkliste for aller første allgrain batch

    Forstår jeg er av de priviligerte som blir møtt med "Å så deilig det lukter" når jeg brygger inne... Men ja, dampkondensator under kok er genialt. Slipper ut litt damp de gangene jeg må løfte den av for eksempel for å sette til humle, men et minutts damp er noe annet en en time - halvannen - to...
  8. MortenSickel

    Gjenbruk av gjær

    Bare for å være 100% sikker på at jeg har fortstått deg riktig: 4 - 5 timer før jeg har tenkt å pitche tar jeg fram gjæren fra kjøleskapet og heller over i den sterile startvørteren og rister, så dumper jeg hele greia i vørteren når den er klar. (Jeg spør siden dette var veldig annerledes enn...
  9. MortenSickel

    Gjenbruk av gjær

    Akkurat det jeg mente, ja, tror jeg ... Det som skal til når gjæren har stått noen uker og skal ha litt fart før jeg bruker den igjen. Jeg hadde forstått fra andre at den skulle kjøre i gang og så få stå et døgn omtrent for å felle ut igjen... Men enklere er bedre i min bok! (Jeg leste "Jeg...
  10. MortenSickel

    Gjenbruk av gjær

    Da skal jeg til med å brygge med første gjenbrukte gjær i morgen. Jeg har en nydelig et par - tre uker gammel porsjon med US05 i kjøleskapet nå, som jeg skal til å sette i gang, men jeg lurer på: Hvor stor skal startervørteren være? og Skal jeg sette til gjærnæring i startvørteren eller i ølet?
  11. MortenSickel

    Om øl i mediene

    https://www.newyorker.com/magazine/2022/09/05/a-brewerys-anti-violence-mission-complicated-by-a-killing
  12. MortenSickel

    Mesketid på sterke brygg

    Da er et av juleølene i gang - Bonsaks julesnadder, baserte på sterk skotsk ale. I oppskriften står det at det skal meskes i 90 minutter. Jeg kjører dette i 35l BIAB oppsettet mitt, så med ca 8 kg malt (forventet OG 1,074) blir det dobbeltmesk. Jeg lurer da på, er den lange mesketiden satt fordi...
  13. MortenSickel

    Om øl i mediene

    https://www.theguardian.com/world/2022/aug/17/japan-government-launches-competition-to-get-people-drinking-alcohol-drinks-tax-revenue Det var jo også en problemstilling... - men hjemmebrygging hjelper jo ikke her.
  14. MortenSickel

    Tråden for dumme spørsmål.

    Det er vel to ting som kan skjære seg her: Hvis det aldri løser seg opp får du mindre effekt ut av det og DME-klumper i bunnfallet. Hvis det er med noe forurensing kan du få.en infeksjon. Mikroorganismer er ikke så veldig glade i så rent sukker så om du ikke har vært ekstremt uheldig går drt...
  15. MortenSickel

    Gjenbruk av gjær.

    Min plan for de neste par bryggene er først en snaut 20 liters runde US-05 basert øl, så skal jeg teste den nye gryta med ca 40 liter Lucky Jack, også US-05. Oppskriften sier da 4 poser, og fra @erikraudes kommentar høres det jo ut som om jeg har nok gjær etter den første runden. Jeg har en del...
Topp